managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Boeing niet milieuvriendelijk genoeg

Posted by managing21 on oktober 8th, 2007

Luchtvaartmaatschappijen vinden de nieuwe jumbojet Boeing 747-8 ouderwets en niet milieuvriendelijk. Onder meer British Airways en Vietnam Airways hebben besloten om het type niet aan te kopen en te kiezen voor concurrent Airbus. British Airways zegt dat de Airbus A380 minder brandstof per passagier verbruikt en daarmee milieuvriendelijker en goedkoper is dan zijn Amerikaanse concurrent.

De geheel vernieuwde Boeing 747-8 levert volgens de Amerikaanse constructeur een grote bijdrage aan groenere, stillere luchten, maar Vietnam Airlines heeft een over een verouderde Amerikaanse techniek, terwijl British Airways benadrukt zich te laten leiden hebben door milieuoverwegingen. “We willen duidelijk maken dat het verminderen van de CO2-uitstoot voor ons menens is en dan is de A380 het beste toestel,” aldus een BA-woordvoerder.

De Nederlandse krant NRC Handelsblad stelt dat het ontwerp van de Boeing 747 teruggaat tot de jaren zestig, al is de nieuwste versie veel zuiniger geworden. Maar British Airways zegt dat de A380 minder brandstof per passagier verbruikt en daarmee milieuvriendelijker én goedkoper is. British Airways heeft van de A380 twaalf stuks besteld, met een optie op nog eens zeven. BA heeft tegelijkertijd voor nieuwe kleinere Boeings gekozen, met een order van 24 Dreamliners en een optie op 18 stuks.