managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Associated Press eist schadevergoeding

Posted by managing21 on oktober 15th, 2007

Het persbureau Associated Press heeft klacht neergelegd tegen de nieuwssite Moreover, eigendom van Verisign. Volgens het persbureau plaats Moreover berichtgeving van Associated Press zonder toelating op zijn website. Daarmee overtreedt Moreover volgens Associated Press het copyright en het merkrecht van het persbureau. Het persbureau eist daarvoor nu een schadevergoeding.

Moreover is een nieuwsdienst van Verisign en biedt materiaal zowel gratis als in abonnementsvorm aan. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van nieuwsberichten van Associated Press, maar het persbureau zegt daarvoor geen toelating gegeven te hebben. Brieven met de vraag om die praktijken stop te zetten, zouden volgens het persbureau geen resultaten hebben opgeleverd.

“Associated Press investeert jaarlijks honderden miljoenen dollar in internationale nieuwsberichten,” aldus een woordvoerder van het persbureau. “We doen dit al meer dan 160 jaar, dikwijls onder zware tijdsdruk en met grote risico’s voor onze journalisten. Het kan dan ook niet dat iemand die content zonder onze toelating publiceert.” De Amerikaanse zaak toont veel gelijkenissen met de actie van de Franstalige Belgische kranten tegen Google.