managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse telecom zwijgt over afluisteren

Posted by managing21 on oktober 16th, 2007

De grote Amerikaanse telefoonbedrijven hebben geweigerd vragen van democratische congresleden te beantwoorden over hun aandeel in het afluisterprogramma dat president Bush instelde na de aanslagen van 11 september 2001. Er doen immers geruchten de ronde dat de grote Amerikaanse telecombedrijven de regering toegang zouden hebben verleend tot vele miljoenen gespreksgegevens.

Woordvoerders van grote bedrijven zoals ATT, Verizon Communications en Qwest International lieten de afgevaardigden van het congres weten geen details over de medewerking van hun bedrijven naar buiten te kunnen brengen. Zonder uitdrukkelijke toestemming van de regering van George W. Bush is het volgens hen onmogelijk om gegevens over het meewerken aan de grootschalige afluisterpraktijken openbaar te maken.

ATT-topman Wayne Watts stelde dat zijn bedrijf zich plots in een gevecht geplaatst ziet tussen het congres en de regering. Het congres wil openheid van zaken en de regering wil juist Dat alles bedekt blijft. President George Bush heeft meewerkende bedrijven immuniteit toegezegd. Maar dat gaat de democratische congresleden te ver. Zij willen eerst weten wat de juiste rol is geweest van de telecombedrijven.