managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 17th, 2007

ArcelorMittal gaat samenwerken met het Duitse Novaled voor de ontwikkeling van een nieuw OLED-project, een type verlichting. Dit heeft het grootste staalbedrijf ter wereld bekendgemaakt. Door gebruik te maken van staalplaten als onderlaag kunnen mogelijkheden voor buigzame OLED applicaties worden bereikt. Een metalen ondergrond biedt volgens beide bedrijven meerdere voordelen. Ze zijn steviger, duurzamer en worden eenvoudiger te produceren. OLED (Organische Licht Emitterende Diode) worden op dit moment vooral gebruikt in mobiele telefoons, MP3-spelers en PDA’s. Het licht is zwakker dan dat van een gewone LED. De emitterende laag van een OLED bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen, op basis van koolwaterstofverbindingen.

De Zweedse ombudsman voor Consumptie (KO) heeft aangekondigd dat hij een rechtszaak begint tegen de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair. Reden is dat Ryanair niet genoeg compensaties heeft geboden voor een geannuleerde vlucht tussen Brussel en Stockholm. KO vertegenwoordigt een Zweeds koppel waarvan de vlucht Brussel-Stockholm in mei 2006 werd afgelast. De luchtvaartmaatschappij stelde voor om een andere vlucht te nemen twee dagen later en zou hun tickets terugbetaald hebben. Van een hotelkamer of een maaltijd was geen sprake. Omdat het koppel geen twee dagen kon wachten, keerde het dan maar op eigen kosten terug naar Zweden. Een luchtvaartmaatschappij moet haar passagiers volgens de ombudsman nochtans een andere maatschappij voorstellen als ze geen vervangende vlucht kan regelen.

Danone heeft over het derde kwartaal van dit jaar een omzetstijging gerealiseerd van 3,7 procent tot 3,69 miljard euro. Dat heeft het Franse voedingsconcern, dat op het punt staat de Nederlandse producent van babyvoeding Numico over te nemen, bekendgemaakt. Het is de laagste omzetgroei op vergelijkbare basis in ten minste zes jaar. In het tweede kwartaal bedroeg de omzetgroei nog 7,3 procent en in het eerste kwartaal 10,1 procent. Volgens bestuursvoorzitter Franck Riboud werden de verkopen in het afgelopen kwartaal beïnvloed door de ongewone slechte weersomstandigheden in Europa en door het conflict met één van de partners in de Chinese joint venture Wahaha. De bestuursvoorzitter stelt wel veel vertrouwen te hebben in het behalen van de financiële doelstellingen.

Intel heeft over het derde kwartaal van 2007 een nettowinst gerealiseerd van 1.860 miljoen dollar, een stijging van 43 procent ten opzichte van de 1.301 miljoen dollar die in dezelfde periode een jaar eerder werd behaald. Intel is de grootste producent van halfgeleiders ter wereld. De omzet belandde het afgelopen kwartaal op 10,1 miljard dollar. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van de 8,74 miljard in de derde verslagperiode een jaar geleden. Vooruitkijkend stelt Intel in het vierde kwartaal van 2007 naar verwachting een omzet te halen van 10,5 tot 11,1 miljard dollar. Volgens de chipfabrikant zal de brutomarge in het lopende kwartaal ongeveer 57 procent bedragen. Intel verwacht dat de investeringen in het vierde kwartaal van 2007 tussen de 2,8 en 3,0 miljard dollar zullen liggen.

Het farmabedrijf Johnson & Johnson heeft zijn winstverwachting voor heel 2007 opwaarts bijgesteld. Het bedrijf heeft onlangs zware kostenbesparingen bekend gemaakt, waarbij wereldwijd drie tot vier procent van het personeelsbestand zou geschrapt worden. Het Amerikaans concern besliste zich toe te spitsen op het zoeken, ontwikkelen, produceren en verkopen van geneesmiddelen. Het winstbedrag dat nu wordt vooropgesteld is exclusief de impact van voortgezet onderzoek en de kosten voor de herstructureringen en andere bijzondere lasten. Johnson & Johnson realiseerde in het derde kwartaal een nettowinst van 2,5 miljard dollar. Dat is een daling van 7,7 procent ten opzichte van de 2,8 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

EADS, het moederbedrijf van Airbus, heeft aangekondigd dat de productie van het militaire transportvliegtuig A400M vertragingen zal oplopen. België heeft zeven toestellen van het transportvliegtuig besteld. Verschillende Belgische bedrijven – waaronder Asco, Sabca en Sonaca – werken mee aan de bouw van het toestel. De eerste leveringen zullen volgens EADS met minstens zes en mogelijk met twaalf maanden vertraagd worden. De eerste vlucht wordt volgens het concern alvast uitgesteld van januari naar juli. Airbus heeft op dit ogenblik 192 vaste orders binnen voor de A400M. Het luchtvaartbedrijf moest eerder al een miljardenverlies incalculeren door een vertraging op het programma van de A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

De Verenigde Staten halen de meeste buitenlandse investeringen binnen. Dat blijkt uit het jongste World Investment Report van de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad). In 2006 investeerden buitenlandse bedrijven voor ruim 175 miljard dollar in de Verenigde Staten. De buitenlandse investeringen stegen vorig jaar wereldwijd 38 procent tot 1.306 miljard dollar. Voor het derde jaar op rij zijn de buitenlandse investeringen explosief gegroeid. Het record van 2000 – 1.411 miljard dollar – is echter vorig jaar niet verbeterd. De Unctad schrijft de toename van de grensoverschrijdende investeringen toe aan de sterke economische groei in de verschillende regio’s van de wereld, aan de stevige bedrijfswinsten en aan de hoge beurskoersen, die een grote invloed hebben op de waarde van overnames.

De Franse energiegroep Suez heeft de biedstrijd om een elektriciteitscentrale in de Filipijnen gewonnen. Suez deed een bod van 786,5 miljoen dollar op een steenkoolcentrale van 600 megawatt. De Franse groep haalde het van de Amerikaanse concurrent AES. Die telde in juli 930 miljoen dollar neer voor een centrale met dezelfde capaciteit. De centrale bevindt zich in Calaca, een stadje ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manila. Het is voor Suez de eerste investering in de Filipijnen. Maar Suez is van plan om zijn positie in het land de komende jaren uit te breiden. Suez denkt daarbij volgens Dirk Beeuwsaert, topman internationale energieactiviteiten bij Suez, aan geothermische en waterkrachtcentrales, waarvoor op de Filipijnen een belangrijk potentieel zou zijn.

De Amerikaanse internetzoekmachine Yahoo heeft over het derde kwartaal een nettowinst behaald van 151 miljoen dollar. In de vergelijkbare periode in 2006 kwam de winst uit op 158,5 miljoen dollar. De winst daalde omdat de verkoop van advertenties opnieuw onder onder druk stond. De omzet steeg over de afgelopen periode met 12 procent tot 1,77 miljard dollar. De winst lag hoger dan analisten verwacht hadden, want marktvorsers hadden zich schrap gezet omdat Yahoo in juli nog met een neerwaartse bijstelling van de vooruitzichten voor de rest van dit jaar was gekomen. De Amerikaanse zoekmachine heeft een achterstand ten opzichte van rivaal Google. De markt verwacht al een tijdje dat Jerry Lang, topman van Yahoo, een nieuwe strategie zal aankondigen in de strijd tegen Google.

De Franse oliemaatschappij Total verlaat Myanmar niet, maar gaat niet verder investeren in het Aziatische land. Elke nieuwe investering zou volgens Christophe de Margerie, de algemeen directeur van Total, een provocatie zijn. Total beheert in Myanmar een deel van het gasveld in Yadana, waar 270 mensen werken. Volgens De Margerie bracht Yadana de Birmaanse staat vorig jaar 350 miljoen euro op onder de vorm van belastingen, maar Total, die er 30 procent van betaalt, kan de regering niet vragen wat zij met dat geld doet. Een boycot van Total heeft volgens Gideon Rachman, specialist buitenlandse zaken bij de Britse zakenkrant Financial Times, echter geen zin. Rachman stelt dat de plaats van Total immers snel door Chinese bedrijven zou worden ingenomen.

Meer Nieuws