managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steeds meer interesse voor clean tech

Posted by managing21 on oktober 18th, 2007

In de bedrijfswereld wordt clean tech, duurzame energie, steeds meer een trend. Dit jaar werd tot nu toe 18 miljard dollar geïnvesteerd in clean energy. Volgens Ron Pernick, oprichter van het consultancybureau Clean Edge, zal de toekomstige clean tech-voorhoede zowel uit start-ups als gevestigde bedrijven bestaan. De Verenigde Staten en Japan zijn nog altijd voorlopers, maar Europa haalt zijn achterstand in.

Volgens het Amerikaanse consultancybureau Clean Edge steeg de omzet van de clean energy-sector tussen 2002 en 2006 met 600 procent naar 55 miljard dollar. Volgens het Britse onderzoeksbedrijf New Energy Finance zijn investeringen van venture capital en private-equity in clean energy het voorbije jaar met bijna 70 procent gestegen naar 18 miljard dollar. Volgens Clean Edge zal de markt voor duurzame energie tegen 2016 nog vervierdubbelen.

“Volgens Dirk Berkhout, directeur van venture capitalist Econcern, zullen de meeste innovaties bij nu nog relatief kleine spelers vandaan komen,” aldus het magazine Fem Business. “Deze bedrijfjes worden echter door de groten opgeslokt zodra hun technologie uitontwikkeld is en ze commercieel rijp zijn. Uitzondering is de redelijk ontwikkelde markt voor zonne-energie, die wordt beheerst door jonge, innovatieve bedrijven.”

Het magazine stelt dat Europa op het vlak van clean tech weliswaar nog achterloopt op de Verenigde Staten en Japan, maar wel bezig is aan een inhaalbeweging. “Een Amerikaanse hegemonie is bij clean tech hoe dan ook niet te verwachten,” aldus nog Fem Business.