managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Putin wil India en China in G8

Posted by managing21 on juli 16th, 2006

Rusland is er voorstander van dat China, India en Brazilië zouden toetreden tot de G8. Dat heeft de Russische president Wladimir Putin gezegd naar aanleiding van de G8-ontmoeting in Sint-Petersburg. Volgens Putin is het moeilijk voor te stellen dat wereldproblemen kunnen opgelost worden zonder dat snelgroeiende economieën zoals China en India daarbij worden betrokken. 

De G8 omvat de zeven grootste industriële landen – de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Japan en Canada – van de wereld, aangevuld met Rusland. Maar Putin vindt dat de opkomende economieën van India en China daarin ook hun plaats verdienen. Dat geldt volgens hem ook voor Brazilië, naar Putins zeggen het meest veelbelovende land van het Amerikaanse continent.

De landen van de G8 willen werken aan een open en transparante energiemarkt. Die is nodig om de risico’s het hoofd te bieden die de hoge olieprijs en de toenemende vraag naar energie met zich meebrengen. Dat staat in een verklaring die zondag is gepubliceerd tijdens het topoverleg in de Russische stad Sint-Petersburg.

De landen van de G8 zeggen trouwens te willen werken aan een open en transparante energiemarkt. “Die is nodig om de risico’s het hoofd te bieden die de hoge olieprijs en de toenemende vraag naar energie met zich meebrengen,” voeren ze aan. “Een open wereldwijde energiemarkt zal ervoor zorgen dat alle landen erop kunnen vertrouwen dat hun energietoevoer gewaarborgd blijft. Daarom moeten de barrières voor investeringen in energie zoveel mogelijk worden afgebroken.”