managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

DP World grootste beursgang van Midden-Oosten

Posted by managing21 on oktober 22nd, 2007

De Arabische havengroep Dubai Ports World is van plan om twintig procent van zijn aandelen te verkopen. Het aandeel zal genoteerd worden op de Dubai International Financial Exchange. Er werden geen financiële details vrijgegeven over de beursplannen, maar experts maken gewag van een bedrag van ongeveer vier miljard dollar. Dubai Ports World wordt gecontroleerd door de regering van het emiraat.

Met een bedrag van vier miljard dollar zou Dubai Ports World meteen de grootste beursgang uit het Midden Oosten worden. Op dit ogenblik is dat Saudi Telecom. De aandelen zullen aangeboden worden aan internationale institutionele beleggers en residenten van de Verenigde Arabische Emiraten. Verwacht wordt dat nog meerdere Arabische bedrijven een beursgang zullen aankondigen.

De regerende Maktoum-familie wil immers een deel van zijn zakenimperium, dat onder meer activiteiten in de luchtvaart, immobiliën en financiële sector omvat, van de hand doen. DP World werd vorig jaar de derde grootste havengroep van de wereld, na zijn overname vorig jaar van Peninsular and Oriental Steam Navigation Company (P&O) voor 6.8 miljard dollar. Politiek verzet in de Verenigde Staten verplichtte DP World toen echter om een aantal Amerikaanse terminals van P&O opnieuw te verkopen.