managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 25th, 2007

BMW en Daimler overwegen samen te werken bij de ontwikkeling van een compacte stadsauto. Dat heeft Dieter Zetsche, de gedelegeerd bestuurder van Daimler, op het autosalon van Tokio gezegd. Daimler is het moederconcern van Mercedes-Benz. Zetsche bevestigde daarmee de geruchten over een mogelijke samenwerking tussen de twee Duitse aartsrivalen. Zetsche zei in gesprek te zijn met een aantal autobouwers, waaronder BMW. Daarbij worden enkele samenwerkingsverbanden bestudeerd. Zetsche sluit bijvoorbeeld geen samenwerking uit op het gebied van onderdelen. Zetsche benadrukte dat het niet waarschijnlijk is dat er nog dit jaar een samenwerkingsakkoord gesloten wordt. Het zou de eerste keer zijn dat de twee producenten van luxeauto’s daadwerkelijk zouden samenwerken.

De Nigeriaanse autoriteiten zijn van plan de oliecontracten met buitenlandse energiebedrijven opnieuw te bekijken. Een annulatie van de bestaande contracten komt er volgens de Nigeriaanse overheid evenwel niet. De herziening van de contracten met multinationals is een voorstel van Rilwanu Lukman, de voormalige voorzitter van de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC) en de huidige speciale adviseur van de Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua. Vooral de joint ventures met de Nigerian National Petroleum Cooperation (NNPC) wil de regering onder de loep nemen. Nigerio heeft contracten met ExxonMobil, Chevron, Total, Shell en Agip. De hervorming zou moeten leiden tot een verhoging van de olieproduktie.

De Britse farmareus GlaxoSmithKline (GSK) heeft in het derde kwartaal 5,8 procent minder winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het astmamedicijn Advair en de diabetespil Avandia hadden te lijden onder de concurrentie. GSK heeft laten weten dat afvloeiingen nodig zijn om de uitgaven te doen dalen. Hoeveel banen er zullen worden geschrapt, is nog niet duidelijk. Er werd ook nog niet bepaald in welke vestigingen er banen zouden moeten sneuvelen. GSK is ook in België aanwezig, met ruim 5.000 werknemers en zetel in Rixensart. Mochten daar banen sneuvelen, gaat het om de tweede herstructurering op korte tijd in de farmasector in België. Midden september kondigde het Kempense Janssen Pharmaceutica aan dat er bijna 700 banen moeten sneuvelen.

Microsoft investeert 240 miljoen dollar in een website voor social networking Facebook. Dat heeft de informaticagigant meegedeeld. Het belang van 1,6 procent waardeert Facebook, dat niet beursgenoteerd is, op 15 miljard dollar. Volgens sommige bronnen zou ook Google een participatie nemen in Facebook. De website, vergelijkbaar met MySpace van NewsCorp, werd pas drie jaar geleden opgestart door de 23-jarige Mark Zuckerberg en telt vandaag al meer dan 20 miljoen actieve leden. Zowel Microsoft als Google zou op de advertentietrein van social networking-sites als Facebook willen springen. Microsoft verkocht al publiciteit voor rekening van Facebook in de Verenigde Staten. Zuckerberg bezit twintig procent van de Facebook-aandelen. Dat pakket zou nu 300 miljard dollar waard zijn.

China Southern Airlines heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus tien toestellen van het type A330-200 besteld. De order heeft een cataloguswaarde van 1,68 tot 1,77 miljard dollar. China Southern Airlines deelde mee dat ze de toestellen aan een duidelijk lagere prijs koopt dan de cataloguswaarde. De vliegtuigen zouden geleverd worden tussen maart 2010 en augustus 2012. De bestelling moet nog worden goedgekeurd door de Chinese autoriteiten en de aandeelhouders van de maatschappij. China Southern Airlines zou ook haar engagement voor vijf Airbussen A380 bevestigd hebben. Ze had gehoopt die te hebben tegen de verwachte reizigerspiek bij de Olympische Spelen van Peking in de zomer van 2008, maar nu zou er een akkoord zijn voor levering eind 2009.

De Amerikaanse netwerkspecialist Cisco neemt het eveneens Amerikaanse Navini Systems over voor 330 miljoen dollar. Navini is een pionier in de bouw van WiMAX-hardware. WiMAX is een relatief nieuwe technologie voor draadloos dataverkeer. Het is eigenlijk een verbeterde versie van de veel bekendere Wifi-technologie. De verbetering houdt in dat het bereik van WiMAX een stuk groter is. De signalen reiken verder en de capaciteit ligt veel hoger. Een ander belangrijk verschil is dat WiMAX mobiele toepassingen ondersteunt, bijvoorbeeld draadloos surfen in een rijdende wagen. Cisco stond tevoren sceptisch tegenover WiMAX, al leverde het reeds apparatuur en software ter ondersteuning van WiMAX-netwerken, maar heeft die twijfel blijkbaar laten vallen.

Ericsson, de grootste producent ter wereld van netwerken voor mobiele telefoons, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 4 miljoen Zweedse kronen. Dat is 36 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Ericsson waarschuwde onlangs al voor een lager dan verwacht resultaat in het afgelopen kwartaal. De winstdaling is volgens bestuursvoorzitter Carl-Henric Svanberg hoofdzakelijk het gevolg van een achterblijvende omzet uit opwaarderingen en uitbreidingen van mobiele netwerken. Door de achterblijvende verkopen van mobiele netwerken is er volgens de bestuursvoorzitter een ongunstige activiteitenmix ontstaan met een negatief effect op de marges. Alle andere activiteiten hebben volgens Svanberg wel naar verwachting gepresteerd.

Vedior, het vierde grootste uitzendbureau ter wereld, heeft in het derde kwartaal een autonome omzetgroei geboekt van 9 procent. De omzet nam in de voorbije drie maanden toe tot 2.202 miljoen euro, tegen 2.013 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De brutomarge steeg daarbij van 18,2 procent naar 19,1 procent. De winst kwam uit op 60,6 miljoen euro. Dat is een toename van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooraf stelden analisten vooral op de ontwikkelingen in Frankrijk te zullen letten. In dit land, waar Vedior circa 40 procent van zijn omzet boekt, steeg de omzet op autonome basis met 6 procent. Dit was minder dan in de eerste twee kwartalen, toen de groei uitkwam op 10 procent.

France Telecom, de derde grootste grootste telefoonoperator in Europa, boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van 3,3 procent tot 13,5 miljard euro. De kwartaalomzet ligt hoger dan verwacht. Het bruto operationeel resultaat steeg met 4,3 procent tot 5,1 miljard euro. De groep trekt zijn prognose voor de winstmarge voor het hele jaar op van een lichte daling tot stabiel. Voor het vierde kwartaal rekent France Telecom op een omzetgroei van 2,5 procent. France Telecom zegt geprofiteerd te hebben van onder meer een sterke verkoop in Groot-Brittannië, Spanje en opkomende markten zoals Egypte en Roemenië. De onderneming heeft ook 755 miljoen euro opzij gezet na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat France Telecom circa 1 miljard euro aan staatssteun moet terugbetalen.

Petter Nylander, directeur van goksite Unibet, is opnieuw vrij. Daartoe heeft de rechter in Amsterdam besloten. Nylander werd opgepakt op Schiphol. Een rechter in Frankrijk had daarom gevraagd omdat Unibet de Franse gokwetten zou hebben overtreden. De Franse overheid lijkt in verlegenheid gebracht door de arrestatie. Ze gaat binnenkort met de Europese Commissie in gesprek over het al dan niet toelaten van Unibet op de Franse gokmarkt. Deze onderhandelingen werden door de arrestatie doorkruist. Nylander moet zich waarschijnlijk weldra in Frankrijk melden voor afhandeling van de Franse gokzaak. Europees Commissaris Charley McCreevy reageerde met verontwaardiging op de arrestatie. Volgens McCreevy handelt Frankrijk in strijd met Europese wetgeving.

Meer Nieuws