managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsers zetten algenwijn op het menu

Posted by managing21 on juli 17th, 2006

Zeebiologen uit het Duitse Kiel zijn erin geslaagd een algenwijn te produceren. Volgens hen gaat het hier om een wereldprimeur. Ze willen het product ook door de Europese Unie als wijn te laten erkennen, hoewel die alleen druiven aanvaard als grondstof voor wijn. Maar de Duitsers hopen op een uitzondering op die regel. 

“We hebben de wijn per toeval ontdekt,” geeft Inez Linke van het Kielse bedrijf Ocean Welness toe aan het Duitse magazine Stern. “Toen we een tank openden met bijzonder lang bewaarde algenextracten waar zuurstof aan was gekomen, bemerkten we een sherry-geur. Na drie jaar experimenteren kunnen we nu beginnen met de productie van de algenwijn.”

Ocean Wellness teelt in de Oostzee de algensoort Laminaria Saccharina, die volgens het bedrijf mineralen, vitaminen, eiwitten, jodium en suiker bevat. Daarmee werden tot nu toe cosmetica en verzorgingsproducten vervaardigd, maar nu wil Ocean Wellness zich ook toeleggen op de gezondheidsdrank.

Het bedrijf wijst erop dat de algendrank technisch gezien een wijn is, maar dat volgens de Europese Unie alleen een alcoholische drank afkomstig van druiven wijn mag genoemd worden. Ocean Wellness wil echter een uitzondering aanvragen op deze algemene regel. “Ook andere vruchtensoorten al het wijnpredicaat mogen dragen,” wordt er opgemerkt. De algenwijn heeft een percentage van elf tot dertien graden alcohol. Een aantal Noord-Duitse toprestaurants zouden al interesse hebben laten blijken om de drank op het menu te zetten.