managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 26th, 2007

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft de verwachtingen in het derde kwartaal overtroffen. De nettowinst tegen actuele voorraadkosten daalde weliswaar met 8 procent tot 6,4 miljard dollar, maar analisten hadden gerekend op een grotere winstdaling. De productie van Shell is het afgelopen kwartaal met 4 procent gedaald tot 3,14 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Het resultaat bij de belangrijkste divisie exploratie & productie daalde hierdoor van 3,7 miljard tot 3,5 miljard dollar. Net als de rivalen British Petroleum en ExxonMobil kampt het energieconcern met een dalende olie- en gaswinning, hogere kosten en hogere belastingen. Regeringen in landen waar Shell actief is, willen ook hun graantje meepikken van de hoge olieprijzen en schroeven de belastingen omhoog.

Het eerste exemplaar van de Airbus A380 heeft zijn eerste commerciële vlucht van Singapore naar Sydney uitgevoerd. Voor de eerste commerciële vlucht – achttien maanden later dan gepland – werden de zitplaatsen per opbod verkocht. De opbrengst, ongeveer één miljoen dollar, gaat naar goede doelen. Voor het eerste exemplaar koos Singapore Airlines voor een luxueuze versie met 471 zitjes. De standaardversie, de super-jumbo, kan tot 525 passagiers vervoeren. Singapore Airlines heeft anderhalf jaar gewacht op de levering van het toestel, dat voornamelijk problemen had met de elektrische bedrading. De bedoeling is om de A 380 in te zetten voor lange afstandsvluchten tussen grote luchthavens. De A 380 zal volgend jaar ook vliegen tussen Singapore en Londen. Japan wordt mogelijk de volgende bestemming.

Het Japanse Nintendo, producent van onder meer de spelconsoles Wii en DS, heeft de winst in de eerste helft van zijn bedrijfsboekjaar bijna verdrievoudigd. Het bedrijf verhoogt meteen zijn winstprognose voor het hele jaar tot 275 miljard yen (1,7 miljard euro). De goede cijfers schrijft Nintendo toe aan het succes van Wii en DS. Ook de zwakke Japanse munt speelt een rol in de winst van Nintendo. De operationele winst zal volgens de vooruitzichten over het hele boekjaar van 370 miljard yen stijgen tot 420 miljard yen. De nettowinst steeg tijdens het eerste halfjaar tot 132,42 miljard yen (811 miljoen euro), tegen 54,34 miljard yen een jaar eerder. Dat is een groei met 143,7 procent. De spelconsole Wii werd op zes maanden tijd 7,33 miljoen keer verkocht. De draagbare Nintendo DS ging 13,35 miljoen keer over de toonbank.

De Spaanse bankgroep Banco Santander heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 2,11 miljard euro. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar. Over negen maanden steeg de nettowinst met 33 procent tot 6,572 miljard euro. In dat bedrag is ook de meerwaarde van 566 miljoen euro opgenomen die Santander heeft geboekt op de verkoop van het belang in het Italiaanse Intesa Sanpaolo. De groep deed het vooral goed in Europa en in Latijns-Amerika. In Europa steeg de winst met 35 procent tot 3,53 miljard euro, in Latijns-Amerika dikte de winst aan met 14 procent tot 2,04 miljard euro. Santander zegt wel 34 procent hogere voorzieningen te hebben genomen om zich in te dekken tegen mogelijke verliezen als gevolg van de subprime-crisis in de Verenigde Staten.

Hyundai, de grootste autoconstructeur van Zuid-Korea, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winststijging met 45 procent geboekt. De nettowinst steeg tot 425,5 miljard won (325 miljoen euro), van 293,8 miljard won een jaar eerder. De operationele winst van de autoconstructeur steeg in het derde kwartaal met 71,4 procent, tot 314,2 miljard won. In september raakten de vakbonden het voor de eerste keer in tien jaar zonder stakingen eens met de directie van Hyundai over een loonovereenkomst, wat bijgedragen heeft tot het goede resultaat. Hyundai is de op vijf na grootste autobouwer ter wereld en fabriceerde tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 1,9 miljoen wagens. Dat is een stijging met 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De Duitse autoconstructeur Daimler heeft een nettoverlies gemeld van 1,53 miljard euro tijdens het derde kwartaal. Het bedrijf schrijft het verlies toe aan de zware lasten na de verkoop van Chrysler. Tijdens dezelfde periode een jaar eerder boekte Daimler nog een winst van 868 miljoen euro. Dit jaar leden de kwartaalresultaten onder de eenmalige last van 2,6 miljard euro, door het beëindigen van de negen jaar durende fusie met het Amerikaanse Chrysler. De bedrijfswinst van Daimler voor rente en belasting kwam in het derde kwartaal uit op 1,891 miljard euro, tegenover 1,823 miljard euro vorig jaar. Dat resultaat was grotendeels te danken aan de goede resultaten van het merk Mercedes-Benz, dat goed is voor meer dan de helft van de totale verkoop van de groep.

Honda, de tweede grootste Japanse autoconstructeur, heeft een winststijging gemeld van 63 procent tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dankzij een gestegen verkoop van zijn brandstofzuinige modellen in Amerika en een zwakke yen. De autobouwer verhoogde bovendien zijn winstverwachting voor het jaar. De nettowinst bedroeg tijdens het tweede kwartaal 208,5 miljard yen (1,273 miljard euro). Tijdens dezelfde periode een jaar eerder was dat 127,9 miljard yen. Met zijn brandstofzuinige Civic en Accord modellen snoepte Honda in Amerika klanten af van zijn Amerikaanse concurrenten General Motors (GM) en Ford. De Japanse constructeur verhoogde zijn nettowinstverwachting voor het volledige boekjaar naar 640 miljard yen, van 625 miljard yen in juli.

De Britse brouwer Scottish & Newcastle heeft een voorlopig bod van sectorgenoten Heineken en Carlsberg afgewezen. Heineken en Carlsberg maakten eerder deze maand bekend te werken aan een plan om de rivaal in te lijven. Destijds benadrukten zij dat er geen zekerheid gegeven kon worden over het daadwerkelijk uitbrengen van een bod. Heineken en het Deense Carlsberg hadden 7,20 pond (10,30 euro) per aandeel over voor Scottish & Newcastle. De Britse brouwer wijst het bod nu formeel af omdat het de onderneming significant zou onderwaarderen. Analisten raamden de overnameprijs van Scottish & Newcastle op ongeveer 13 miljard euro. Een serieus bod zou derhalve 8 pond per aandeel moeten bedragen. Scottish & Newcastle is het moederbedrijf van Alken-Maes.

De Nederlandse supermarktgroep Ahold heeft over het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6.315 miljoen euro. Dat is een stijging van 1,1 procent ten opzichte van het vergelijkende cijfer over dezelfde periode een jaar eerder. Verder liet het concern weten dat in de Verenigde Staten de prijsinvesteringen in verband met de verdere implementatie van het strategisch programma, dat in september 2006 bij dochters Stop & Shop en Giant-Landrover van start ging, de marges blijven beïnvloeden. Bij Giant-Carlisle zal de seizoensgebonden lage omzet eveneens in de marges tot uitdrukking komen. In Nederland waren de marktomstandigheden onverminderd gunstig. Albert Heijn boekte een omzetstijging van 12,4 procent tot 1,8 miljard euro, deels ten gevolg van de overname van de Konmar-winkels.

Microsoft heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst van 4.289 miljoen dollar gerealiseerd. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Microsoft profiteert van besturingssysteem Windows Vista en het computerspel ‘Halo 3’. De omzet van Microsoft kwam in het eerste kwartaal uit op 13.762 miljoen dollar, tegenover 10.811 miljoen dollar een jaar eerder. Microsoft heeft daarmee zijn eigen verwachtingen overtroffen. Het bedrijf gaf zelf eerder aan in het eerste kwartaal een omzet te willen realiseren van ongeveer 12,5 miljard dollar. Microsoft verwacht voor het tweede kwartaal een omzet tussen 15,6 miljard dollar en 16,1 miljard dollar. Voor heel het lopende boekjaar ziet Microsoft een omzet van 58,8 miljard dollar tot 59,7 miljard dollar.

Meer Nieuws