managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Helft van de wereld belt mobiel

Posted by managing21 on oktober 29th, 2007

Volgend jaar zal meer dan de helft van de wereldbevolking over een mobiele telefoon beschikken. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Portio Research. Tegen 2011 zouden daar volgens het rapport nog eens anderhalf miljard gsm-bezitters bijkomen, zodat over een viertal jaar driekwart van de wereldbevolking dan zal uitgerust zijn met een mobiele telefoon.

Tussen 2008 en 2011 zal de groei volgens het rapport voor 65 procent gedragen worden door de regio Asia-Pacific. Daarbij wordt vooral gedacht aan landelijke gebieden in landen zoals India en Pakistan. Nochtans was eerder vooral op Afrika gewezen als de belangrijkste groeipool voor de mobiele telefonie. Afrika wordt volgens Portio wellicht de laatste groeimarkt als andere regio’s een saturatie hebben bereikt.

In Europa zou er nagenoeg geen noemenswaardige groei meer opgetekend worden, maar in de Verenigde Staten zou nog wel het duurdere marktsegment een opmerkelijke groei kennen. Daar zouden de maandelijkse inkomsten per gebruiker even hoog liggen als de jaarlijkse inkomsten per gebruiker in India of Bangladesh. Daar gaan de maandelijkse inkomsten per gebruiker pas nu naar drie tot vier dollar.