managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Griekenland ziet groot gedeelte luxetoerisme aan zich voorbijgaan

Posted by managing21 on april 15th, 2018

Griekenland is weliswaar één van de absolute toeristische trekpleisters van het mediterrane bekken – samen met Turkije op een derde plaats na Spanje en Italië – maar moet als locatie voor luxevakanties met een belangrijke achterstand afrekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van IPK International en de Association of Greek Tourism Enterprises (Sete). Het probleem moet volgens het rapport vooral worden toegeschreven aan een gebrekkige infrastructuur, terwijl het ook moeilijk zou zijn een geschikt product aan te bieden. Daarnaast wordt echter ook gewezen aan een zwakke promotie.

Griekenland vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de toeristische activiteit in het mediterrane bekken. Reizigers uit de hoge inkomenscategorie, met een minimum budget tussen 500 euro en 750 euro per overnachting, vertegenwoordigen amper 8 procent van de totale toeristische aankomsten die het gebied kunnen worden geregistreerd. “Nochtans zou de meerwaarde van deze bezoekers het land kunnen helpen een tegengewicht te kunnen vinden voor de inkomstendaling die wordt geregistreerd omdat een toenemend aantal reizigers hun bestedingen tijdens de vakantie terugschroeven,” wordt er opgemerkt.

Uit de cijfers van Sete blijkt dat Griekenland twee jaar geleden 402.000 luxereizigers heeft ontvangen. Daarmee had deze categorie een aandeel van 1,4 procent in de totale bezoekersaantallen. De luxereizigers tekenden voor 2,2 miljoen overnachtingen, waarmee hun aandeel verder terugzakt tot 1,1 procent. Anderzijds kon worden vastgesteld dat deze toeristen 13,7 procent vertegenwoordigden van het totale vakantiebudget dat in Griekenland werd besteed. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 1,8 miljard euro. Die bestedingen vertegenwoordigen 9 procnt van de totale luxebestedingen in het mediterrane bekken. Het leeuwendeel gaat naar Spanje en Italië.

Het mediterrane gebied ontving twee jaar geleden in totaal 4,4 miljoen luxereizigers, die 23,8 miljoen overnachtingen en bijna 20 miljard euro uitgaven lieten registreren. Deze categorie reizigers bestaat vooral uit koppels tussen vijfendertig en vierenveertig jaar die meestal tussen vier en zeven dagen ter plaatse blijven. Italië is met een aandeel van 35,6 procent de meest populaire bestemming voor luxereizigers, gevolgd door Spanje met 31 procent. Bij Europese reizigers staat Griekenland op een derde plaats met een aandeel van 8,3 procent. Bij reizigers uit de rest van de wereld valt het land met een aandeel van 7,9 procent terug tot een vierde plaats.

Er wordt nog opgemerkt dat de Europese luxereizigers vooral afkomstig zijn uit Duitsland (39.000), Frankrijk (37.000) en Groot-Brittannië (26.000). In de rest van de wereld is Griekenland vooral populair bij luxereizigers uit de Verenigde Staten (88.000), China (54.000) en Japan (13.500).

Lees Verder