managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Artikels – 1 april 2018

Posted by managing21 on april 1st, 2018

Amerikaanse republikeinen voelen zich op televisie onvoldoende vertegenwoordigd
In de Verenigde Staten voelt een groot deel van de bevolking zich op televisie onvoldoende vertegenwoordigd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consument Morning Consult, gebaseerd op een enquête bij meer dan tweeëntwintighonderd Amerikaanse burgers. De onderzoekers stelden vast dat 57 procent van de volgelingen van de democratische partij naar eigen zeggen zijn politieke standpunten op televisie kan terugvinden. Bij de republikeinen valt dat aandeel echter terug tot 36 procent. Volgens 41 procent tonen televisieshows vooral een progressief perspectief. Slechts 10 procent ziet vooral een conservatief perspectief.
</p><p>
In goede vriendschap moet minstens tweehonderd uur worden geïnvesteerd
Om van een oppervlakkige kennis een hechte vriend te maken, zijn er minstens tweehonderd uur tijd nodig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas. De onderzoekers merken op de uitbouw van een vriendschap een belangrijke investering vergt. Om van een kennis een oppervlakkige vriend te maken zouden tussen veertig en zestig uur nodig zijn, terwijl voor een reële vriendschap tussen tachtig en honderd uur tijd moeten worden geïnvesteerd. De onderzoekers merken op dat die tijd met verschillende activiteiten kunnen worden ingevuld. De tijd die samen op de werkvloer wordt doorgebracht, blijkt echter aan dat proces geen bijdrage te leveren.
</p><p>
Controle over werk belangrijk voor arbeidstevredenheid
Mensen zijn meer tevreden met zelfstandige banen die grotere controle over de werkdag bieden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Villanova University. Vrouwen waren over het algemeen meer tevreden met banen die een grotere controle over de werkdagen boven dan mannen. De onderzoekers zeggen wel dat verder onderzoek het exacte verband tussen zelfstandige banen en arbeidstevredenheid moet duidelijk maken. Mogelijk kan daarbij volgens de onderzoekers worden gewezen naar een grotere flexibiliteit of de samenwerking met meerdere opdrachtgevers. Voor sommigen bestaat ook geen alternatief.
</p><p>
Emotionele instabiliteit vaak gepaard met smartphone-verslaving
Mensen die emotioneel minder stabiel zijn, lopen een groter risico om aan hun smartphones verslaafd te raken. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen aan de University of Derby en de Nottingham Trent University, gebaseerd op een online enquête bij 640 smartphonegebruikers. De studie wees uit dat mensen die worstelen met hun mentale gezondheid vaker hun smartphone intensief gebruiken als een vorm van therapie. Bovendien werd opgemerkt dat het gebruik van de smartphone toeneemt naarmate ook de angstniveaus oplopen. Verder bleek dat sociale netwerken de populairste mobiele applicaties zijn, gevolgd door instant messaging en muziek.
</p><p>
Ook op gebied van mensenrechten zijn goede buren belangrijk
Ook op het gebied van mensenrechten hebben buren een belangrijke impact. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Nottingham. De bevindingen tonen aan dat de prestaties van individuele landen op het gebied van mensenrechten afhankelijk zijn van hun rijkdom en de nabijheid tot buurnaties met goede en slechte reputaties. Goede voorbeelden kunnen volgens de onderzoekers ook in arme en onrustige wereldregio’s vruchten afwerpen. De studie bevestigen eerder onderzoek waaruit blijkt dat de prestaties op het gebied van mensenrechten vaak moeten gekoppeld worden aan socio-economische variabelen.
</p><p>
Erfenis heeft slechts beperkt aandeel in overheveling rijkdom
In de Verenigde Staten wordt rijkdom relatief weinig rechtstreeks door erfenissen aan een volgende generatie doorgegeven. Eerder wordt een strategie met educatief succes of financiële steun bij de aankoop van vastgoedeigendommen gehanteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan en de Harvard University. Onderwijs zou ongeveer 25 procent vertegenwoordigen van de rijkdom die aan de volgende generatie worden doorgegeven. Het aandeel van vastgoed loopt op tot 28 procent. De bijdrage van relaties en huwelijken wordt berekend op 14 procent. Belangrijke erfenissen zouden slechts 12 procent van het doorgegeven kapitaal vertegenwoordigen.
</p><p>
WWF France slaat alarm rond goudwinning op Frans Guyana
De controversiële goudmijn Montagne d’Or op Frans Guyana moet worden stopgezet. Dat heeft het World Wildlife Fund France gezegd. Opgemerkt wordt dat het project zowel een ecologische ramp als een economische luchtspiegeling is. WWF France roept op tot de ontwikkeling van een ecologisch en sociaal duurzame ontwikkeling van het gebied. Gewaarschuwd wordt dat de uitbaters van de goudmijn, het Russische Nordgold en het Canadese Columbus Gold, voor de verdere operaties een gebied van 1.513 hectaren willen ontbossen. Bij de ontginning van de mijn zouden de volgende twaalf jaar 57.000 ton explosieven, 46.500 ton cyanide en 195 miljoen liter brandstof worden ingezet.
</p><p>
Nieuwsoverzicht
Softbank Group en Saudi Arabië hebben een intentieovereenkomst getekend om een zonnepark van tweehonderd gigawatt. De realisatie moet het grootste zonnepark van de wereld creëren. Met het project is een investering gemoeid van 200 miljard dollar – Frankrijk zal de volgende vijf jaar een bedrag van 1,5 miljard euro investeren in artificiële intelligentie. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron bekendgemaakt – Rederij Exmar heeft na twee jaar nog altijd geen huurder gevonden voor zijn drijvende hervergassingsfabriek Caribbean. Onderhandelingen met de joint-venture van het Iraanse Kharg Gas Refining Company en het Noorse Hemla zouden zijn opgeschort –
China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 186,4 miljard yuan. Dat betekent een stijging met 27 procent tegenover het jaar voordien – De Belgische overheid heeft de voorbije drie jaar 1,2 miljard euro aan verkeersboetes geïnd. Tot nu toe zijn daarvan slechts 360 miljoen euro naar Vlaanderen doorgestort – Constructeur VDL Bus uit Roeselare heeft honderd elektrische bussen geleverd aan de Nederlandse vervoersmaatschappij Connexxion. De bussen worden ingezet in Amsterdam en op de luchthaven Schiphol.
Het Amerikaanse bedrijf Paychex, aanbieder van betaaloplossingen, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 866,5 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien – Bij KBC Groep heeft chief executive Johan Thijs dit jaar recht op een vaste vergoeding van 1,22 miljoen euro, samen met een mogelijke bonus van 610.000 euro. Dat betekent een stijging met maximaal 6,4 procent tegenover vorig jaar – De Britse verzekeraar Royal London heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 12 miljard pond. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover het jaar voordien. De omvang van de totale portfolio liep met 14 procent op tot 114 miljard pond.
De Belgische vastgoedgroep Retail Estates neemt in Nederland een retailpark met twee winkelpanden en twee horecazaken over. Met het project is een investering gemoeid van 47 miljoen euro – De Nationale Bank van België (NBB) bouwt in Zellik een nieuw cashcenter. Het nieuwe complex, waar het beheer van de geldcirculatie is gesitueerd, zou over zes jaar in gebruik worden genomen. Er zouden ongeveer honderdtwintig mensen werken – Bank of China heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 172,4 miljard yuan of 27,41 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover het jaar voordien.
Het consortium Chimera wil een overnamebod doen op het Plaza Hotel in New York. Gehoopt wordt de transactie te cryptovaluta te kunnen financieren. Met de uitgifte van de Plaza Token zou men 375 miljoen dollar willen ophalen – Euronext heeft de overname van de Irish Stock Exchange (ISE) afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 137 miljoen euro. Deirde Somers, chief executive van de Ierse beurs, blijft ook na de overname in functie – Het Braziliaanse concern JBS Group heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 165 miljoen dollar. Dat was een stijging met 128 procent tegenover het jaar voordien. Gewag wordt gemaakt van het beste operationeel resultaat uit de geschiedenis van het bedrijf.