managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Parijse kantoormarkt profiteert van heropleving Franse economie

Posted by managing21 on april 18th, 2018

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd in Parijs een totale oppervlakte van 741.800 vierkante meter in gebruik genomen. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het immobiliënplatform Immostat. Opgemerkt wordt dat de kantorenmarkt van de Franse hoofdstad de sterkste groei in acht jaar tijd heeft kunnen laten optekenen. De positieve resultaten kunnen volgens Immostat vooral worden toegeschreven aan de positieve ontwikkelingen in de Franse economie, maar ook aan de beslissing van Groot-Brittannië om zich uit de Europese Unie terug te trekken.

“De Franse economie laat een groei met 2 procent optekenen, terwijl de werkloosheid in het land is teruggevallen tot het laagste niveau in negen jaar tijd,” benadrukt Immostat. “Die elementen hebben ervoor gezorgd dat het vertrouwen van de ondernemers in de economie is toegenomen. Dat weerspiegelt zich onder meer in een toenemende vraag naar kantoorruimte. Bovendien is Parijs een van de locaties die het best lijkt te profiteren van de beslissing van financiële bedrijven om na de brexit Londen te verlaten en voor zijn hoofdkwartier een andere vestiging op het Europese vasteland te zoeken.”

Uit cijfers van BNP Paribas Real Estate blijkt dat de gemiddelde huurkost van een kantoorpand in de regio het voorbije jaar een stijging met 5 procent heeft laten optekenen tot 381 euro per vierkante meter. Dat is het hoogste niveau sinds het derde kwartaal zes jaar geleden. Daarbij kan de sector volgens BNP Paribas profiteren van een grote vraag bij potentiële huurders, terwijl de verhuurders slechts een beperkte hoeveelheid beschikbare oppervlakte op de markt kunnen brengen. Op de Parijse kantorenmarkt wordt op dit ogenblik een leegstand van 2,6 procent gemeld. Daarbij moet volgens BNP Paribas van een historisch laagterecord worden gesproken.

Vooral in het zakelijke district rond de Champs Elysees in het centrum van de Franse hoofdstad blijkt nog nauwelijks ruimte beschikbaar.

Lees Verder