managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Dubai wil een fietsvriendelijke stad worden

Posted by managing21 on mei 7th, 2018

Dubai wil een fietsvriendelijke stad worden. Tegen het einde van het volgend decennium moet het fietsnetwerk van het emiraat daarom tot een totale lengte van 850 kilometer worden uitgebreid. Dat heeft de Dubai Roads and Transport Authority (RTA) bekendgemaakt.

Op dit ogenblik beschikt Dubai over een netwerk van 316 kilometer fietspaden. Daarbij wordt eraan herinnerd dat het emiraat de voorbije jaren al een belangrijke afstand heeft afgelegd. Twaalf jaar geleden telde Dubai immers amper tien kilometer fietspaden. Concrete details over de geplande trajecten konden nog niet worden gegeven.

“Dubai wil op het gebied van fietsen en de ondersteuning van zachte mobiliteit de absolute top bereiken,” benadrukte Mona Al Osaimi, directeur strategische planning bij de transportautoriteit van het emiraat, bij de voorstelling van de plannen. Osaimi voegde er aan toe dat er ook plannen voor de ondersteuning uitbouw van betere wandeltrajecten als onderdeel van de ontwikkeling van diensten voor openbaar vervoer, die vorig jaar 551,7 miljoen reizigers hebben geregistreerd. Nasma Hannawi, onderzoeker aan de London University College, riep de landen uit de Golfregio op het gebruik van openbaar vervoer en fietsen te promoten, zodat minder op de inzet van privéwagens zou moeten worden gerekend.

Temperaturen

Antony Reynaldi, manager ontwikkeling bij PBSC Urban Solutions, betoogde onder de indruk te zijn van de stappen die Dubai op het gebied van mobiliteit heeft gezet. Dubai is volgens hem dan ook een model voor verbeteringen die ook in de rest van het Midden-Oosten zouden moeten worden nagestreefd. De aanleg van fietspaden en bijhorende voorzieningen zijn volgens Reynaldi belangrijke realisaties om het gebruik van de fiets bij de bevolking aan te moedigen. De hogere temperaturen in Dubai mogen volgens hem geen hinderpaal zijn voor het gebruik van de fiets. “Ook in de Canadese stad Montreal weerhoudt de vorst de bevolking niet om van de fiets gebruik te maken,” betoogde hij.

Reynaldi wees er daarbij ook op dat wandelaars en fietsers gemiddeld 6 procent gezonder zijn dan de rest van de bevolking. Brent Toderian, oprichter van consulent Toderian Urban Works, wees erop dat de populatie van Dubai snel aangroeit. Er moet volgens hem dan ook mobiliteit kunnen worden aangeboden met minder ruimte en een lagere kost. Het antwoord daarop is volgens hem niet de aanleg van meer wegen voor auto’s. (Foto: Matthew Henry)

Lees Verder