managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Helft Scandinaven werkt mobiel

Posted by managing21 on juli 24th, 2006

In Scandinavië heeft nog slechts de helft van alle werknemers een vaste werkplek. Dat blijkt uit de European Mobility Index 2006 van Avanade. De onderzoekers stellen daarbij dat de regio een grote voorsprong heeft ten opzichte van zijn directe opvolgers Spanje, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Op Europees vlak krijgt één op de vier werknemers toestemming om elders te werken dan op de vaste werkplek. “Onderdeel van de Scandinavische cultuur is dat men veel waarde hecht aan een goede balans tussen werk, familie en vrije tijd,” aldus het magazine Marketing Online. “Dit heeft veel ondernemingen gestimuleerd om te investeren in mobiele technologie.”

De meeste investeringen in mobiele technologie gebeuren volgens de onderzoekers echter in Duitsland, gevolgd door Italië, Nederland, Groot-Brittannië en Scandinavië. Er zou vooral geïnvesteerd worden in laptops met gprs-technologie, gevolgd door VoIP, Instant Messenging, Desktop Video Conferencing en geïntegreerde telefonie.

Bedrijven zeggen vooral te investeren in mobiliteit om de productiviteit te verhogen. Daarna volgen een betere klantenservice, een grotere tevredenheid bij de werknemers, een snellere klantenreactie en een verbetering van de balans tussen werk en privé. Databeveiliging, de diefstal van mobiele apparatuur, de kosten van de technologieën, de kennis van de gebruiker en een gebrek aan duidelijk rendement worden als rem beschouwd op de invoering van mobiele toepassingen.