managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Indiase expats leveren thuisfront meeste geld op

Posted by managing21 on mei 9th, 2018

Expats hebben het voorbije jaar bijna 500 miljard dollar overgemaakt naar hun familieleden of andere begunstigden in landen met een lager inkomen. Dat blijkt uit een rapport van de World Bank. Daarbij moet worden vastgesteld dat het belangrijkste gedeelte van die geldstromen in India terecht komt. In totaal werd door expats het voorbije 466 miljard dollar naar het thuisfront overgemaakt. India ontving daarvan een bedrag van 69 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9,9 procent tegenover het jaar voordien. Op de tweede plaats staat China met een bedrag van 64 miljard dollar, gevolgd door de Filipijnen (33 miljard dollar), Mexico (31 miljard dollar) en Nigeria (22 miljard dollar).

Wanneer ook naar de rijke landen wordt gekeken, blijkt dat het voorbije jaar door expats een totaalbedrag van 613 miljard dollar naar het thuisfront is overgemaakt. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. “Daarmee werd een sterke groei gerealiseerd dan oorspronkelijk was ingeschat,” aldus de World Bank. “De trend werd gedragen door hogere olieprijzen en een versterking van de euro en de roebel.” Er wordt aan toegevoegd dat het herstel vooral kon worden toegeschreven door een groei in Europa, de Russische Federatie en de Verenigde Staten.

Geraamd wordt dat dit jaar expats uit armere landen een bedrag van 485 miljard dollar naar het thuisfront zullen overmaken. Wanneer ook de rijkere landen worden meegerekend, zou dat bedrag oplopen tot tot 642 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor een transfer van 200 dollar wereldwijd een gemiddelde kost van 7,1 procent wordt aangerekend. Dat is meer dan het dubbele van het vooropgesteld niveau van 3 procent dat in de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling naar voor is gebracht. De duurste regio is de Afrikaanse Sub-Sahara, waar met een kost van 9,4 procent rekening moet worden gehouden.

Lees Verder