managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duurzame strandgenoegens in Scheveningen

Posted by managing21 on juli 26th, 2006

Studenten van de Technische Universiteit Delft hebben een grote citruspers ontworpen die wordt aangedreven door de beweging van golven. De studenten willen daarmee op een ludieke manier tonen hoe duurzame vormen van techniek op verschillende terreinen kunnen toegepast worden. Op 6 augustus wordt een demonstratie gegeven op het strand van Scheveningen.

“We willen de bezoekers van het strand duidelijk maken dat men met eenvoudige middelen vanuit de golfslag energie op kunt wekken,” benadrukt Tjerk Zitman, de bedenker van de installatie. “Wat we op het strand laten zien, is niet hightech, maar juist een installatie die met huis-, tuin- en keukenmiddelen opgebouwd is en waarbij iedereen kan begrijpen hoe het werkt.”

De elektriciteit voor de citruspers wordt opgewekt in een installatie die in zee staat. In de installatie bevindt zich een groot vat, dat als een soort dobber op en neer gaat op de golven. Door die beweging komt ook een fietsketting in beweging, die een dynamo aandrijft. Dit bewegingswerk is bedacht door een werktuigbouwkundige. De dynamo zet de beweging om in elektriciteit. Elektrotechnici zijn in het project betrokken om te zorgen dat deze elektriciteit de citruspers in beweging kan zetten.

Aan de TU Delft wordt veel onderzoek gedaan naar het duurzaam opwekken en opslaan van energie, duurzame vormen van bouwen en het duurzaam maken van industriële processen. De citruspers in Scheveningen maakt geen deel uit van een wetenschappelijk onderzoeksproject, maar is wel een voorbeeld van hoe technische projecten verlopen. Bij vrijwel alle projecten zijn ingenieurs uit meerdere disciplines betrokken.

De Scheveningse actie is een initiatief van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, de Faculteit Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek en de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Iedereen die op 6 augustus komt kijken, krijgt een glaasje vers geperst fruitsap.