managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 31st, 2018

In Californië hebben de autoriteiten een budget van 2,5 miljoen dollar voorzien om de dreigende milieuproblemen van illegale marihuana-plantages aan te pakken. Deze plantages maken immers gebruik van Carbofuran, een pesticide dat extreem krachtig is en in de Verenigde Staten niet legaal kan worden gebruikt. Volgens onderzoekers is een theelepel van het product voldoende om een beer van honderdvijftig kilogram te doden. Carbofuran zou door drugssmokkelaars vanuit Mexico worden ingevoerd. De autoriteiten waarschuwen dat het product in de waterhuishouding van de regio terecht dreigt te komen. Ook natuurgebieden zouden kunnen worden bedreigd.

De Britse electronicaketen Dixons Carphone gaat tweeënnegentig winkels sluiten. De maatregel moet het concern helpen om de dalende winsten op te vangen. De groep heeft in totaal een netwerk 650 winkels, maar krijgt steeds meer online concurrentie. Er vallen geen ontslagen – De Belgische baggeraars Deme en Jan De Nul willen dit jaar in totaal meer dan duizend werknemers aantrekken. De bijkomende arbeidskrachten zijn nodig om de omvangrijke orderboeken te helpen afwerken. Ook vorig jaar werd een sterke stijging van de tewerkstelling gemeld – De groep D’Ieteren heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei met 3,5 procent gemeld. Gemeld wordt dat alle divisies tot de omzetgroei hebben bijgedragen. D’Ieteren Auto groeide met 2,4 procent, terwijl bij Belron een stijging met 4,1 procent werd gemeld.

Het Chinese bedrijf Thunder Power, producent van elektrische voertuigen, wil op de voormalige Caterpillar-site in Gosselies een fabriek en een Europees onderzoekscentrum bouwen. In ruil zou de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa een bedrag van 150 miljoen dollar investeren –  Marketeer Martin Sorrell investeert 40 miljoen pond in het nieuwe bedrijf S4 Capital, dat participaties wil nemen in bedrijven die gespecialiseerd zijn in marketing en reclame. Sorrell vertrok korte tijd geleden bij het reclameconcern WPP Group, die hij in de jaren tachtig had opgericht – In China neemt het technologieconcern Alibaba een belang van 10 procent in het postbedrijf ZTO Express. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. De overname moet Alibaba bijkomende logistieke infrastructuur bezorgen.

De Duitse luchthavenuitbater Fraport heeft vorig jaar een omzet geboekt van 2,93 miljard euro. Dat was een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 21,6 procent tot 360 miljoen euro. Het aandeel van de internationale activiteiten steeg van 24 procent naar 32 procent – De Europese Commissie wil het budget voor het Erasmusprogramma tot 30 miljard euro verdubbelen. Daardoor zouden over een periode van zes jaar twaalf miljoen Europese jongeren in een ander land van de Europese Unie kunnen studeren. Dat is een verdrievoudiging – De Russische gasproducent Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,14 biljoen roebel. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 333 miljard roebel naar 372 miljard roebel (5,1 miljard euro).

De pakketbedrijven Bpost en DHL Express zetten een grensoverschrijdende samenwerking op. Onder de naam De Beneluxbezorgers wil de joint-venture aan ecommerce-bedrijven de mogelijkheid bieden om pakketten te leveren aan klanten in België, Nederland en Luxemburg – Schuimrubberfabrikant Recticel werkt aan een nieuw isolatiemateriaal voor de ruimtevaart. Dat heeft Olivier Chapelle, chief executive van Recticel, tijdens de jaarvergadering van het bedrijf gezegd. Recticel leverde al isolatiemateriaal voor het ruimtevaartbedrijf Spacex – Het modemerk Michael Kors heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,72 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De winst daalde van 712,1 miljoen dollar naar 701 miljoen dollar.

Sportmarketeer Flanders Classics, de organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, neemt ook de Superprestige, het oudste regelmatigheidscriterium uit het veldrijden, over. De organisatie was tot nu toe in handen van de Verenigde Veldritorganisatoren – De televisierechten voor de hoogste afdeling van het Franse voetbal zijn toegewezen aan de groepen Mediapro, Bein Sports en Iliad. Het nieuwe contract levert de Franse clubs 1,15 miljard euro per jaar op. Dat betekent een stijging met 60 procent tegenover het lopende contract – Het Russische diamantbedrijf Alrosa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 94,9 miljard roebel (1,52 miljard dollar). Dat was een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 40 procent tot 33,18 miljard roebel.