managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Drugs in verkeer even dodelijk als alcohol

Posted by managing21 on juni 2nd, 2018

In de Verenigde Staten zijn marihuana en opioïden voor autobestuurders nagenoeg even dodelijk als alcohol. Dat zegt een onderzoek in opdracht van de Amerikaanse Governors Highway Safety Association (GHSA). De studie toonde aan dat twee jaar geleden bij 44 procent van de overleden autobestuurders een positieve drugstest werd gedaan, tegenover 28 procent tien jaar voordien.

Vastgesteld werd daarbij dat 38 procent van de chauffeurs marihuana had gebruikt, terwijl 16 procent sporen van opioïden toonde en 4 procent beide producten had geconsumeerd. Bij alcohol kon over een periode van tien jaar een daling van 41 procent naar 38 procent worden gemeld.

“Te veel chauffeurs gaan er onterecht vanuit dat marihuana of opioïden hun rijvaardigheid niet zal verminderen, of zelfs dat deze producten hen veiliger laten rijden,” zegt Jonathan Adkins, directeur van de Governors Highway Safety Association. “Om deze mythe uit de wereld te helpen, zullen echter ook de overheden hun campagnes tegen het rijden onder invloed moeten uitbreiden met marihuana en opioïden. Alleen op deze manier kan worden duidelijk gemaakt dat geen enkele negatieve impact op de rijvaardigheid kan worden getolereerd. Soms kunnen daarbij de strategieën worden toegepast die ook bij alcohol worden gehanteerd, maar men moet ook met specifieke karakteristieken rekening houden.”

“Er bestaat bijvoorbeeld geen nationaal afgesproken manier om bestuurders voor drugs te testen,” benadrukken de onderzoekers. “Bovendien wordt men geconfronteerd met een brede waaier drugs, waarbij men ermee rekening moet houden dat al deze producten een verschillend effect kunnen hebben op de individuele bestuurder.” Jim Hedlund, voormalig expert bij de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration, waarschuwt dat de volledige reikwijdte van het gedrogeerd rijden moeilijk kan worden achterhaald. Veel bestuurders die bij een ongeval zijn betrokken of worden gearresteerd, worden volgens hem immers niet op drugs getest.

“Bovendien moet ermee rekening gehouden worden dat drugs en alcohol vaak worden gecombineerd,” wordt er aangevoerd. Twee jaar geleden hadden iets meer dan de helft van de bestuurders die bij een ongeval om het leven kwamen en waarbij een positieve drugtest was afgenomen, minstens twee substanties in hun lichaam. Bij de chauffeurs met een positieve alcoholtest, bleek bovendien ook 49 procent drugs te hebben genomen. “Het gebruik van alcohol en drugs door chauffeurs kan niet langer als afzonderlijke problemen worden bekeken,” zegt Ralph Blackman chief executive of Responsibility.org.

Om het probleem te helpen aanpakken hebben de Governors Highway Safety Association en Responsibility.org een samenwerking opgezet om bijna duizend Amerikaanse politiebeambten aan te leren op welke manier kan worden herkend wanneer een chauffeur drugs heeft genomen. (Foto: Vigan Hajdari)

Lees Verder