managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 12th, 2018

Facebook is in de Verenigde Staten inmiddels voor jongeren tussen dertien en zeventien jaar niet langer het meest populaire sociale netwerk. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Vastgesteld werd dat bij deze jongeren nog 51 procent van Facebook gebruik maakt, tegenover 71 procent drie jaar geleden. Inmiddels is Facebook in populariteit bij de Amerikaanse jongeren ingehaald door YouTube (85 procent), Instagram (72 procent) en Snapchat (69 procent). Verder volgen Twitter (32 procent), Tumblr (9 procent) en Reddit (7 procent). De onderzoekers stelden verder vast dat Facebook de grootste populariteit geniet bij jongeren uit lagere sociale klassen.

In Duitsland is de woning van Rupert Stadler, topman van autobouwer Audi, door de politiediensten doorzocht. Stadler zou worden verdacht van fraude en zou volgens de speurders mogelijk misleidende verklaring over het emissieschandaal bij Audi hebben afgelegd – In de Verenigde Staten werkt het bedrijf Stryker, fabrikant van medische apparatuur, aan de overname van sectorgenoot Boston Scientific. Dat hebben bronnen tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. Er is niets geweten over de reactie van Boston Scientific – Het Amerikaanse gipsbedrijf US Gypsum wordt overgenomen door zijn Duitse sectorgenoot Knauf. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7 miljard dollar. Berkshire Hathaway, aandeelhouder van US Gypsum, zou zich al met de transactie akkoord hebben verklaard.

De Nederlandse online retailer Coolblue zet de activiteiten van ruim driehonderd kleinere webwinkels stop. De activiteiten worden in de algemene site van de webshop geïntegreerd. De adressen van de opgedoekte webwinkels leiden voortaan naar de hoofdsite van Coolblue – Investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) neemt in de Verenigde Staten de medisch dienstverlener Envision Healthcare over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9,9 miljard dollar. Ook TPG Capital en Carlyle zouden interesse hebben getoond – De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) willen de volgende maanden de zevenentwintig grootste treinstations van het land uitrusten met gratis wifi. De operatie kadert in een streven om stations klantvriendelijker en functioneler in te richten.

De bistrots van Parijs moeten door de Unesco als erfgoed worden erkend. Opgemerkt wordt dat de bistrotcultuur in Parijs onder druk staan. De stad telt veertienduizend restaurants. Bistrots hebben daarin een aandeel van 14 procent. Twintig jaar geleden was dat nog bijna 30 procent – Het staalconcern ArcelorMittal is gestart met de plaatsing van een afzuiginstallatie voor zijn hoogovens in Gent. Met het project is een investering gemoeid van 150 miljoen euro. De nieuwe installatie zet koolstofdioxide om in bio-ethanol. Het systeem werd ontwikkeld door LanzaTech – LeasePlan heeft een samenwerking gesloten met Fiat Chrysler. Het autoleasebedrijf wordt voorkeurspartner van de autogroep in twaalf Europese landen waar Fiat Chrysler zelf geen leasediensten aanbiedt. Het contract heeft onder meer betrekking op Scandinavië en Zuid-Europa.

In de Japanse prefectuur Niigata is Hideyo Hanazumi, gesteund door Liberaal-Democratische Parijs, tot gouverneur verkozen. Daardoor zouden de kansen op een heropening van de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa toenemen. Zijn voorganger was een tegenstander – Het Britse satellietbedrijf Inmarsat heeft een voorlopig overnamebod van zijn Amerikaanse sectorgenoot EchoStar afgewezen. Er wordt gewag gemaakt van een mogelijke biedingsoorlog op Inmarsat. De waarde van het Britse bedrijf wordt geraamd op 2,4 miljard pond – Italië zal niet uit de euro stappen. Dat heeft Giovanni Tria, de nieuwe Italiaanse minister van financiën, aangekondigd. Hij kondigde tegelijkertijd aan dat de regering het Italiaans begrotingstekort wil terugdringen. Groei en tewerkstelling worden nagestreefd zonder nieuwe schulden.

Zweden wil de banken dwingen om contant geld breed beschikbaar te houden. Op die manier wil de Zweedse overheid beletten dat delen van het land volledig cashloos zouden worden. Voor 99 procent van de bevolking moet binnen 25 kilometer een bankautomaat aanwezig zijn – De Nederlandse bierbrouwerij Bavaria verandert zijn naam in Swinkels Family Brewers. Dat heeft de familie Swinkels, eigenaar van de brouwerij, bekendgemaakt. Het biermerk Bavaria blijft wel gewoon bestaan. Bavaria weerspiegelt volgens de groep niet de grote variëteit merken van de groep – Het Spaanse telecomconcern Telefónica zal zich niet uit de Duitse markt terugtrekken. Dat heeft José Maria Alvarez-Pallette, topman van Telefónica, gezegd. De Spaanse groep is voor 69 procent eigenaar van Telefónica Deutschland. Er deden geruchten de ronde over een verkoop.