managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Adsense op de radio

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2006

Internetbedrijf Google lanceert zijn advertentieprogramma Adsense op de radio. Het bedrijf heeft bekend gemaakt daarover een overeenkomst gesloten te hebben met het Amerikaanse radiostation XM Satellite Radio, dat meer dan zeven miljoen geregistreerde gebruikers heeft.

Begin dit jaar kocht Google het radio-advertentiebedrijf dMarc. Dat heeft een geautomatiseerd radio-advertentiesysteem ontwikkeld. Google betaalde 102 miljoen dollar voor het reclamebedrijf en integreert dMarc op dit ogenblik in zijn eigen advertentiesysteem. Wanneer dat project is gerealiseerd, kunnen adverteerders via Google radiospotjes plaatsen.

Het systeem laat radiostations toe automatisch relevante advertentieruimte te verkopen, terwijl ook de adverteerders hun aankopen kunnen automatiseren. Analisten zijn het er echter niet over eens of het Google-systeem een succes zal worden. Sommigen stellen dat radiostations en mediabureau’s niet geïnteresseerd zijn in een geautomatiseerd advertentiesysteem.

Anderzijds wordt er wel gewezen op de laagdrempeligheid, waardoor het medium interessant zou kunnen worden voor een groep adverteerders die tot nu toe niet konden bereikt worden. Het eerder gelanceerde Google-advertentieprogramma voor kranten en tijdschriften werd niet echt een succes.