managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 10th, 2006

Het Texaanse bedrijf Anascape sleept Microsoft en Nintendo voor de rechter. Volgens Het bedrijf beweert dat de gameproducenten technologiën van Anascape in hun controllers gebruiken. Volgens Anascape gaat het om twaalf verschillende patenten, die gaan van ‘Game controller with analog pressure sensor(s)’ en ‘Remote controller with analog button’ tot ‘3D controller with vibration’. Opvallend genoeg werd Sony niet genoemd in de aanklacht. De Japanse elektronicagigant heeft echter genoeg aan zijn hoofd omdat zij is aangeklaagd wegens het zogezegd illegaal gebruiken van de trilfunctie van de controllers voor de Playstation.

Rusland gaat de collecties van alle staatsmusea en -archieven doorlichten. Een speciale commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer ministeries, de staatsveiligheidsdienst en het openbaar ministerie moet vaststellen of er objecten uit de collecties zijn verdwenen. De Russische president Poetin heeft de oprichting van de onderzoekscommissie bevolen, nadat eind vorige maand bekend was geworden dat ruim 220 objecten uit het Hermitagemuseum in Sint Petersburg zoek bleken. Zeker een gedeelte bleek gestolen. Bij het onderzoek naar de vermissing kwam aan het licht dat er jarenlang geen inventarisatie is gehouden van de collectie. Recent werd ook bekend dat er honderden tekeningen van de Russische constructivist Tsjernichov worden vermist uit het Russisch staatsarchief voor literatuur en kunst.

Kinderen worden online minder lastig gevallen met seksueel getinte boodschappen. Kinderen weten beter waar en met wie ze online moeten afspreken dankzij uitgebreide voorlichtingscampagnes. Het door de Amerikaanse overheid gesteunde Nationale Centrum voor Vermiste en Misbruikte Kinderen heeft 1.500 kinderen tussen de 10 en 17 jaar oud telefonisch ondervraagd over seksueel getinte online communicatie. Vorig jaar ontving 13 procent van de ondervraagden ongevraagd seksuele berichtjes, in 2000 was dat nog 19 procent. De onderzoekers concluderen dat kinderen voorzichtiger zijn bij het maken van online contact. Het onderzoek bevat niet alleen positieve resultaten. Het aantal agressieve online verleidingspogingen is vergeleken met vijf jaar terug namelijk gelijk gebleven. Onder agressieve verleidingspogingen worden verzoeken tot contact via telefoon, post of persoonlijk contact verstaan. Ook is het aantal online pesterijen en ongevraagde blootstellingen aan pornografie toegenomen.

Het aantal jonge onderzoekers aan de Vlaamse universiteiten is tussen 1992 en 2002 met 80 procent toegenomen. In diezelfde periode is het aantal plaatsen voor professoren ongeveer constant gebleven. Dat blijkt uit het rapport ‘Doctoreren aan Vlaamse universiteiten’ van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid. Die evolutie betekent dat een steeds kleinere groep van al die onderzoekers kan doorstromen naar een vaste benoeming aan de universiteit. De doorstroming is niet het enige probleem. De VRWB waarschuwt in zijn rapport ook voor de omkadering van deze jonge onderzoekers. Door de scheeftrekking zijn er immers steeds minder ervaren collega’s om hen te begeleiden. De forse stijging van het aantal jonge onderzoekers is vooral te danken aan de uitbreiding van de tijdelijke projecten. In 1991 kwamen er in het totaal zo’n duizend jonge onderzoekers bij, in 2002 waren dat er bijna 1.800. Dat leidde tot een geheel van 6.550 plaatsen in 2002, tegenover 3.655 tien jaar voordien.

Oslo, Londen, Kopenhagen, Zürich en Tokio zijn de duurste steden ter wereld. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarlijkse onderzoek ‘Prijzen en lonen’ van de bank UBS. Op de lijst staat Brussel op de achttiende plaats. De Zwitserse steden Genève en Zürich staan bovenaan het klassement wat koopkracht betreft. In die steden hebben de werknemers immers de hoogste nettolonen, aldus de studie. De Zwitserse steden worden gevolgd door Dublin, Los Angeles en Luxemburg. In Azië wordt volgens UBS het langst gewerkt, met jaarlijks bijna vijftig dagen meer in vergelijking met West-Europa. In Seoel wordt het meest gewerkt, namelijk 2.088 uur per jaar. In Parijs wordt er met 1.480 uur per jaar het minst arbeid verricht. Volgens de enquête zijn Londen en New York de duurste steden wat het huren van een woning betreft. In Kuala Lumpur, Bombay, New Delhi en Buenos Aires is het leven het goedkoopst. In West-Europa en Noord-Amerika verdienen werknemers gemiddeld bijna 15 euro bruto per uur; in Azië en Oost-Europa bedraagt het gemiddelde uurloon slechts 3 tot 4 euro. In Kopenhagen, Oslo, Zürich, Genève, New York en Londen liggen de salarissen het hoogst.

Google gaat de integrale bibliotheek van de Universiteit van Californië digitaliseren en online zetten. Dat is de belangrijkste wetenschappelijke boekenverzameling ter wereld. Het akkoord met de Amerikaanse universiteit past in het ambitieuze project van zoekmachine Google om alle boeken ter wereld te digitaliseren in een gigantische internetbibliotheek. De Universiteit van Californië heeft meer dan honderd bibliotheken, verdeeld over tien campussen, en gaat er prat op de grootste collectie academische boeken ter wereld te hebben. “Elke student of professor ter wereld zal de gehele universiteitsbibliotheek kunnen doorzoeken,” zegt Google in haar persmededeling. “Er is niets meer voor nodig dan een simpele zoekopdracht op internet.” Van boeken die zijn beschermd door het auteursrecht zullen enkel korte fragmenten beschikbaar zijn. Surfers krijgen wel informatie waar ze het boek kunnen kopen of ontlenen. Ook de universiteiten van Harvard, Michigan en Stanford en de bibliotheek van het Amerikaans congres hebben al een overeenkomst getekend met Google. De Franse uitgeversvereniging is sterk tegen het project van de zoekmachine gekant. De vereniging dreigt met juridische stappen.

Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor Co, dat momenteel een strikte besparingskoers hanteert, overweegt tot 1 miljard dollar te investeren in fabrieken in Michigan.De investering zou de fabrieken efficiënter moeten maken en hun productie uitbreiden met hybride wagens. Topman Mark Fields bevestigde de plannen, maar zei ook dat er nog niets definitief is. De investering zou alvast goed nieuws zijn voor de noodlijdende Amerikaanse auto-industrie. Ford heeft zijn zetel in Dearborn in Michigan en heeft er verschillende fabrieken. Ford is aan het herstructureren in de Verenigde Staten, waardoor er tegen 2012 14 fabrieken worden gesloten en 30.000 personeelsleden moeten afvloeien. Volgens de gouverneur van Michigan zouden met de investering 13.000 banen kunnen gered worden. Met de hybride wagens beantwoordt Ford aan de gestegen vraag naar zuiniger wagens. Fields kondigde nog aan dat er de volgende zes maanden negen nieuwe Ford- en Lincoln-modellen op de markt zullen worden gebracht in de Verenigde Staten.

Oliemaatschappij BP zal 100 miljoen dollar (ruim 77,6 miljoen euro) kwijt zijn aan de repatatie van de lekkende pijpleiding in Alaska. Vanwege de lekkage moest BP eerder deze week het olieveld Prudhoe Bay, het grootste veld in de VS, sluiten. Dat zeggen bronnen bij BP. De overheid van Alaska voelt zich misleid, omdat BP meerdere malen onderhoudsrapporten overlegde waarin stond dat er geen mankementen geconstateerd waren aan de pijpleidingen. De gouverneur van Alaska, Frank Murkowski, zei dat het veld zo snel mogelijk weer operationeel moet zijn. Dagelijks loopt de regering van Alaska 6,4 miljoen dollar aan belastinginkomsten mis.

Homo’s verdienen een eigen autoshow. Dat vindt de organisatie van de Top Gayer Motor Show. Groot-Brittannië zou ongeveer zes miljoen homo’s tellen met een gezamenlijk budget van 190 miljard pond per jaar. Volgens de organisatoren stellen homo’s de autotentoonstelling zeer op prijs. Zij stellen andere eisen dan de doorsnee automobilist. De Top Gayer Motor Show wordt dan ook gehouden in samenspraak met de Cardiff Wales Mardi Gras. Dat is blijkbaar één van Europa’s grootste organisatoren van homofestivals. Tot de aanwezigen behoren in ieder geval Mitsubishi, die grootst de Colt CZC aangekondigd, Chevrolet – de Matiz staat in de spotlights – Porsche, Saab, Land Rover, Aston Martin, Mazda en Toyota. Op zaterdag 2 september wordt de show in de Sophia Gardens te Cardiff gehouden. Meer dan 100.000 bezoekers worden verwacht.

GAZ, de kersverse eigenaar van de Britse bestelautofabrikant LDV, is niet van plan Jaguar over te nemen, wanneer Ford definitief besluit afstand te doen van het luxemerk. De Russische autofabrikant werd afgelopen weekeinde diverse malen in de Britse media genoemd als potentiële kandidaat. De Russische producent ziet dan anders en zegt uitsluitend geïnteresseerd te zijn in bedrijfswagens en zich niet op de markt van personenauto’s wenst te begeven. Ford heeft een team aangesteld dat enkele slecht presterende bedrijfstakken onder de loep gaat nemen. Daaronder ook Jaguar. Volgens een Amerikaanse krant zou Ford indien nodig Jaguar, dat in 1989 werd ingelijfd, verkopen. Hyundai wordt als potentiële koper genoemd.

Meer Nieuws