managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vrouwen moeten nog veertig jaar wachten

Posted by managing21 on augustus 10th, 2006

Het zal zeker nog veertig jaar duren voor er evenveel vrouwen als mannen aan de top staan van grote bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Catalyst rond vrouwelijke managers bij bedrijven uit de Fortune 500. De snelheid waarin vrouwen erin slagen door te stoten naar de bedrijfstop, blijft immers bijzonder laag.

De onderzoekers wijzen erop dat het aantal vrouwen in leidinggevende functies de voorbije drie jaar met gemiddeld 0,23 procent per jaar is gedaald. In het begin van dit decennium was er daarentegen nog sprake van een groei met 0,7 procent. In totaal maakten vrouwen 16,4 procent uit van alle topfuncties.

Uit het onderzoek bleek dat ruim de helft van alle bedrijven uit de Fortune 500 minder dan drie vrouwelijke bestuursleden telde. Bij acht bedrijven werd de leiding wel waargenomen door een vrouw, maar de betrokken ondernemingen stonden volgens Catalyst niet in de Fortune 100.

Catalyst merkt wel een kleine stijging bij het aantal vrouwen op topposities. Die werden vorig jaar in 9,4 procent van de gevallen ingenomen door een vrouw. Drie jaar eerder was dat nog 7,9 procent. Ook wordt opgemerkt dat er bij de vrouwelijke leidinggevenden ook 1,2 procent meer grootverdieners zijn, maar driekwart van de ondervraagde ondernemingen had helemaal geen vrouwelijke grootverdiener in huis.

Indien de huidige trend verder evolueert, zal het volgens Catalyst nog wellicht veertig jaar duren vooraleer er in leidinggevende functies een evenwicht is bereikt tussen mannen en vrouwen.