managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wembey Stadium blijft zorgenkind

Posted by managing21 on juni 7th, 2006

De bouw van het nieuwe Wembley Stadium in Londen blijft een groot zorgenkind. Nu heeft het Australische constructiebedrijf Multiplex bekend gemaakt een schadevergoeding te zullen eisen van het Britse staalbedrijf Cleveland Bridge, dat zijn contract had verbroken en zich uit het project had teruggetrokken.

De twee partijen hebben tegen elkaar een reeks rechtszaken aangepannen. Het Londense High Court geeft toe dat Cleveland Bridge zijn contract onrechtmatig heeft verbroken, maar voegt er aan toe dat de twee bedrijven tot een financiële regeling moeten proberen zien te komen. Daarop maakte Multiplex bekend een schadevergoeding te zullen eisen.

Cleveland Bridge, dat de grote stalen boog van het Wembley Stadium moest bouwen, stapte in augustus 2004 uit het project omdat Multiplex zijn verplichtingen niet zou zijn nagekomen en daarmee het contract had verbroken. Cleveland Bridge zou daardoor 22,6 miljoen pond inkomsten hebben moeten derven en eiste een schadevergoeding van zijn Australische partner.

Multiplex beschuldigde Cleveland Bridge op zijn beurt ervan verantwoordelijk te zijn voor de grote vertragingen bij de bouw. Het bedrijf eiste van Cleveland Bridge daarop een schadevergoeding van 45 miljoen pond. De rechter gaf Cleveland Bridge in een aantal dossiers gelijk, maar over de contractverbreking schaarde hij zich achter Multiplex.

Het Wembley Stadium moest normaal in augustus vorig jaar klaar zijn geraakt. Maar het zou nu ten vroegste pas in september van dit jaar in gebruik genomen kunnen worden.