managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 15th, 2006

Over vijftien jaar zal Groot-Brittannië meer vrouwelijke dan mannelijke miljonairs tellen. Dat blijkt uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Center for Economics and Business Research. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met hogere alimentatie-uitkeringen bij scheidingen, stijgende huizenprijzen en gelukte investeringen en beleggen. Ook de hogere levensverwachting onder vrouwen zal volgens de onderzoekers bijdragen tot deze evolutie. Op dit ogenblik telt Groot-Brittannië 376.000 vrouwelijke miljonairs. Tegen 2020 zou dat volgens het Center for Economics and Business Research opgelopen zijn tot 1,7 miljoen. Hun gemiddelde leeftijd van de Britse miljonairs bedraagt op dit ogenblik 56 jaar.

De Amerikaanse frisdrankengigant PepsiCo wordt vanaf oktober geleid door de 50-jarige Indra Nooyi. Zij volgt huidig bestuursvoorzitter Steve Reinemund op. Nooyi is sinds 1994 financieel directeur van PepsiCo. Door die promotie wordt het bedrijf het tweede grootste Amerikaanse bedrijf dat door een vrouw geleid wordt. Bij graanverwerker Archer Daniels Midland kwam eerder dit jaar Patricia A. Woertz aan het roer. Steve Reinemund (58) zal in mei volgend jaar PepsiCo verlaten. Hij heeft het bedrijf meer dan vijf jaar geleid en wil naar eigen zeggen meer tijd met zijn familie doorbrengen.

De Iraanse president Mahmound Ahmadinejad heeft een eigen blog gelanceerd (www.ahmadinejad.ir). De inhoud bestaat vooral uit een lange autobiografie waarin de Iraanse islamitische revolutie wordt bejubeld. De weblog kreeg de naam ‘Mahmoud Ahmadinejad: persoonlijke nota’s’. De tekst verschijnt niet alleen in het Perzisch, maar ook in het Engels en het Arabisch. Daar zou binnenkort ook nog een Franse versie bijkomen. Ahmadinejad levert op zijn weblog ook scherpe kritiek op de Verenigde Staten. Vele Iraanse geestelijken wijzen de moderne technologie af, maar anderen gebruiken sms-berichten om hun religieuze boodschappen te verspreiden. De Iraanse staatstelevisie moedigde de bevolking aan om te reageren op de weblog van Ahmadinejad.

Europese hulpverleners moeten nog een tijd wachten vooraleer ze kunnen beginnen met het opruimen van een grote olievlek voor de Libanese kust. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie benadrukt. Het EU-personeel mag pas aan de slag wanneer gebleken is dat het bestand tussen Israël en Hezbollah duurzaam blijkt te zijn. Wanneer met de sanering kan begonnen worden, kon nog worden gezegd. De olievlek is 150 kilometer land en drijft al een maand voor de kust van Libanon. De lekkage ontstond nadat Israëlische vliegtuigen een Libanese energiecentrale vlak bij de kust hadden gebombardeerd. Volgens het Wereldnatuurfonds heeft de olievlek in Syrië al een kuststrook van meer dan 100 kilometer lengte vervuild. De organisatie noemt de olievlek één van de ergste milieurampen die de Middellandse Zee ooit heeft getroffen.

De beruchte Oostenrijkse politicus Jörg Haider stuurt aan op een referendum over de vraag of zijn land de Europese Unie al dan niet moet verlaten. De rechtste gouverneur van de provincie Karinthië zegt dat de Oostenrijkers moeten kunnen kiezen voor een eigen soevereine en neutrale staat. Zelf zegt hij dat de Europese Unie alleen maar geld kost en arbeidsplaatsen naar het buitenland doet verdwijnen. Ook het geld zou volgens Haider alleen maar in waarde verliezen. Oostenrijk staat bekend als weinig Europees gezind. Amper één op drie Oostenrijkers schaart zich achter de Europese Unie. Daardoor hoopt Haider voldoende steun te krijgen voor een volksraadpleging. Oostenrijk trad in 1995 toe tot de Europese Unie.

Steven Spielberg was vorig jaar de best verdienende beroemdheid. De regisseur heeft volgens het zakenmagazine Forbes een geschat vermogen van 250 miljoen euro. Spielberg is onder meer bekend van de films ‘Saving Private Ryan’, ‘ET’, ‘Jaws’ en ‘Schindler’s List’. Op de tweede plaats staat dj Howard Stern met een vermogen van 226 miljoen euro. De rijkste vrouwelijke beroemdheid is volgens Forbes Oprah Winfrey. Zij zou een vermogen van 169 miljoen euro bezitten. In het lijstje vindt men verder onder meer regisseur George Lucas, komediant Jerry Seinfeld, golfer Tiger Woods en schrijver Dan Brown. Harry Potter-schrijfster JK Rowling is de hoogst genoteerde niet-Amerikaan. Het vermogen van de schrijfster wordt geschat op 57 miljoen euro.

De originele beeldopnamen van de eerste maanlanding in juli 1969 zijn verdwenen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is al sinds een jaar op zoek naar de bewuste beelden, maar kon er tot nu toe geen spoor van terugvinden. Op de tapes staan onder meer de maanwandeling van Neil Armstrong. De NASA bezit wel kopieën van het verdwenen materiaal. Die bestaan onder meer uit opnamen van oude televisie-uitzendingen, maar die zijn echter van slechtere kwaliteit dan de originele banden. Volgens een NASA-woordvoerder is het trouwens mogelijk dat de originele magnetische tapes ze wegens achteruitgang van de kwaliteit niet meer te bekijken zijn. In totaal is de NASA zevenhonderd dozen met materiaal van de verscheidene Apollo-missies kwijt.

Een Belgisch gezin geeft gemiddeld 3.752 euro per jaar uit aan de auto. Daarvan gaat 2.210 euro naar het gebruik van de wagen, terwijl de aankoop 1.542 euro opslorpt van het jaarlijkse gezinsbudget. Dat blijkt uit cijfers over 2004 van de sectororganisatie Febiac. Bij het gebruik van de auto ging gemiddeld 917 euro naar brandstof. Dat is slechts een lichte stijging ten opzichte van 2000, toen 901 euro werd besteed aan de aankoop van brandstof. Het budget voor de aankoop van de auto is gedaald. In 2000 bedroeg dat nog 1.690 euro, tegenover 1.542 in 2004. Volgens Febiac heeft dat te maken met de langere levensduur van de auto. Van het totale mobiliteitsbudget (4.100 euro) ging 205 euro naar openbaar vervoer. Aan de aankoop van tweewielers werd 141,78 euro besteed. In 2000 bedroeg dat nog 93 euro.

Bij een botsing van een Japanse olietanker en een Singaporees vrachtschip is maandag waarschijnlijk zo’n 4.500 ton ruwe olie in de Indische Oceaan terechtgekomen. De aanvaring zou maandagochtend omstreeks 8 uur Belgische tijd zijn gebeurd, ongeveer 290 kilometer ten westen van de Nicobaren. De olietanker Bright Artemis van de Japanse rederij Mitsui OSK kwam het vrachtschip Amar ter hulp nadat er een brand was uitgebroken aan boord. Toen beide schepen op elkaar botsten, werd een gat van een op vijf meter geslagen in de romp van de tanker. Volgens Mitsui OSK Lines kwamen twee tanks olie in zee terecht. In totaal vervoerde de Bright Artemis 250.000 ton olie uit Oman en Saoedi-Arabië naar Japan. De tanker kon de bemanning van het vrachtschip redden en reist verder naar Japan. Er is geen gevaar dat de boot alsnog zinkt of dat er nog meer olie in zee lekt, verzekert Mitsui OSK Lines. De 4.500 ton olie die is vrijgekomen is uiteraard niet te vergelijken met de ramp van de Amoco Cadiz (1978), die voor de kust van het Franse Bretagne aan de grond liep en waarbij 200.000 ton olie in de zee terecht kwam.

Op zijn werf in Odense heeft de Deense rederij A.P. Moller Maersk het containerschip ‘Emma Maersk’ gedoopt. Het schip kan 11.000 teu-containers vervoeren, waardoor de Emma Maersk meteen het grootste containerschip van de wereld is geworden. Het schip is genoemd naar de overleden echtgenote van de Maersk Mc-Kinney Moller, de 93-jarige topman van het bedrijf. Tot nu toe was de ‘Xin Los Angeles’ met 9.580 teu het grootste containerschip van de wereld. Maar volgens experts bedraagt de werkelijke capaciteit van de Emma Maersk wellicht ongeveer 13.500 teu. De nieuwbouw heeft 22 bovendekse containerrijen, vijf meer dan de vroegere recordschepen (9.120 euro) van Maersk.

Meer Nieuws