managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 28th, 2006

Unilever verkoopt het grootste deel van zijn Europese diepvriesactiviteiten aan investeringsmaatschappij Permira Funds. Daarvoor ontvangt het concern 1,7 miljard euro. Onder de te verkopen onderdelen vallen de merken Iglo en Birds Eye. IJs valt buiten de transactie. Ook de Italiaanse diepvriesactiviteiten, die verschijnen onder de naam Findus, blijven in handen van Unilever. Bij de totale diepvriespoot werken 4.000 mensen. Ongeveer driekwart daarvan gaat over naar de nieuwe eigenaar. Nadat het concern in februari de diepvriesdivisie in de etalage had gezet, deden geregeld geruchten de ronde over belangstelling vanuit de hoek van investeerders en durfkapitalisten. Unilever verkocht vorige maand al zijn Spaanse diepvriesactiviteiten. Eerder dit jaar ging snackdochter Mora naar het Nederlandse Ad van Geloven. In 2004 nam het Duitse Dr. Oetker de productie van ingevroren pizza’s over. De overeenkomst met Permira Funds moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties. Beide partijen verwachten het verkoopproces eind van het jaar rond te hebben. 

Google gaat met eBay samenwerken bij de verkoop van advertenties. De Amerikaanse internetzoekmachine verzorgt de komende jaren alle advertentieteksten op de websites van eBay buiten de Verenigde Staten. De bedrijven willen verder het contact tussen gebruikers van hun websites vergemakkelijken door middel van internettelefonie via Skype en Google Talk. Zo kunnen potentiële kopers op het internet voortaan met een enkele muisklik een gesprek aangaan met een verkoper. Met deze zogenoemde click-to-call-advertising willen de bedrijven de verkoop op het internet stimuleren en hun omzet vergroten. Google en eBay zijn van plan begin volgend jaar te beginnen met het testen van het systeem. De opbrengsten worden verdeeld tussen beide bedrijven. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

In Noorwegen opent deze winter een nieuw hotel dat volledig gemaakt is van sneeuw. Het komt te liggen in het rendier-safaripark Gabba even buiten de Noorse stad Kirkenes. Het uit sneeuw- en ijsblokken opgebouwde Snowhotel – zoals de officiële naam luidt – zal acht suites tellen met tweepersoonsbedden die zijn voorzien van rendierhuiden en donzen dekbedden. In het hotel worden ter versiering ijssculpturen opgesteld. Het is de bedoeling dat het hotel op 15 december open gaat. Kirkenes ligt vlakbij de Russische grens en is de laatste stop van de Hurtigrute. Er zijn tal van bijzondere winteractiviteiten mogelijk, zoals huskytochten en ‘King Crab’ safari’s. Een overnachting in het hotel kost omgerekend 215 euro per persoon, inclusief ontbijt, diner, gebruik van sauna en een warm drankje.

Tussen de meest populaire zoektermen op de online encyclopedie Wikipedia worden opvallend veel seksgerelateerde onderwerpen teruggevonden. De Engelse Wikipedia heeft bij wijze van proef sinds een paar dagen een eigen hitlijst opgesteld met daarin de meest gezochte termen op de door bezoekers zelf gemaakte online-encyclopedie. Op nummer een in de hitlijst staat de eigen homepage van Wikipedia, gevolgd door ‘Pluto’ en de ‘United States’. Daarna volgen ‘List of gay porn stars’ en ‘Sexual intercourse’ met een aantal pageviews per dag van boven de vijftienduizend. Verderop in de top honderd staan nog een tiental seks gerelateerde zoektermen. Wel waarschuwt Wikipedia dat de cijfers kunnen afwijken van de realiteit, omdat de statistieken nog maar twee dagen oud zijn.

De pasta pesto gaat een moeilijke periode tegemoet. De basilicumoogst in de Italiaanse regio Liguria, rond Genua, belooft immers allesbehalve goed te zijn. Door droogte en hagelstormen zou zowat 80 procent van de oogst verloren zijn gegaan. Boeren schatten de schade op meer dan 4 miljoen euro. In totaal zou liefst 15 vierkante kilometer basilicumvelden en serres vernield zijn. De slechte oogst zal volgens de telers onvermijdelijk gevolgen hebben voor de bekende pesto alle Genovese. Die pesto, die door de Europese Unie erkend is als streekproduct, moet immers gemaakt worden met basilicum uit Liguria. Verwacht wordt dat heel wat bestellingen van delicatessewinkels en supermarkten overal ter wereld veel te laat of zelfs helemaal niet zullen aankomen. Ook restaurants zullen lang op basilicum moeten wachten. Het gebruiken van andere basilicum is volgens kenners geen oplossing, want die heeft immers nergens dezelfde pittige smaak als in Liguria.

De Zweedse meubelgigant Ikea gaat de komende jaren 22 enorme winkelcentra bouwen in Rusland. Het Zweedse bedrijf investeert 22 miljard euro in het project. Ikea wil het project in 2010 hebben afgerond. In de winkelcentra komt natuurlijk een enorme eigen winkel, maar is ook veel ruimte voor andere retailers. Veel retailconcerns werken aan expansie in Rusland. Op dit moment zijn er al drie van deze centra, waarvan twee in Moskou en eentje in de Tartaarse metropool Kazan. Vijf andere worden op dit moment gebouwd of zitten in de planningfase. Ikea neemt daarmee het voortouw bij de ontwikkeling van grootschalige retail in Rusland. Het Duitse Metro lanceert dit jaar nog de formule Saturn in de voormalige Communistische republiek.

Slechts de helft van de Nederlandse pannenkoekenrestaurants krijgt van de Nederlandse Consumentenbond een voldoende. Volgens het testteam halen maar twee restaurants een maximumcijfer op de kwaliteit van het eten en de hygiëne. De beste score was voor Parklust uit Zeist. Daar eet de consument volgens de proevers een pannenkoek met krokante randjes met frisse smeuïge appel. De lekkerste pannenkoeken bleken geserveerd te worden bij Boshut de Big in Rotterdam, maar de slechte hygiëne houdt het restaurant uit de top tien. In één restaurant troffen medewerkers schimmelvorming aan in het magazijn. In een ander restaurant depte de kok het overmatige vet op de pannenkoeken af met een vieze handdoek. De controleurs stellen dat het Nederlandse pannenkoekenrestaurant het bijna net zo slecht doet als de kebabzaak.

Gebruikers van crèmes en andere cosmetica in de Europese Unie kunnen voortaan bij fabrikanten een lijst van ongewenste effecten opvragen. Het gaat dan om allergische reacties, jeuk en pukkels. De Europese Commissie, fabrikanten en de Europese lidstaten hebben dat afgesproken in nieuwe richtlijnen. De bedrijven moeten desgevraagd ook de precieze hoeveelheden van bepaalde gevaarlijke ingrediënten bekendmaken. De Europese Commissie was echter geen voorstander van bijsluiters, zoals dat bij geneesmiddelen verplicht is. Dat zou de bedrijven te veel rompslomp bezorgen. “Cosmetica mag bovendien als veilig worden beschouwd, wat bij geneesmiddelen anders ligt,” aldus Europees industriecommissaris Günter Verheugen.

De Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren heeft plannen om zijn imperium uit te bouwen met een hotelketen. Dat meldt het magazine Vogue. Lauren beschikt al over een modelijn, een winkelketen, parfums en andere verzorgende producten. De hoteltrend bij ontwerpers begon eind vorig jaar met Donatella Versace, die aan de Australische goudkust een extravagant hotel opende onder de naam Palazzo Versace. Concurrent Bulgari staat op het punt met hotels te beginnen, terwijl Miss Sixty in Italië de eerste van een reeks super-de-luxe hotels opende. Ook Ralph Lauren zou nu overwegen een dergelijke stap te ondernemen, maar volgens woordvoerders van het bedrijf zijn er nog geen concrete plannen gemaakt.

Criminelen hebben de enige mastertapes gestolen van een BBC-serie over Robin Hood. Ze vragen er volgens de Britse krant The Daily Mirror bijna anderhalf miljoen euro voor. De vier banden zijn vorige week ontvreemd in Boedapest, waar de 13-delige serie wordt gemonteerd. De serie, die de BBC maar liefst 11 miljoen euro kostte, zou in oktober de succesvolle reeks Dr Who moeten opvolgen. De Britse omroep verwachtte er veel van. Een woordvoerder spreekt van een regelrechte ramp. “Er bestaan immers geen kopieën van de gemaakte opnames.

Meer Nieuws