managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Postordersector bloeit dankzij internet

Posted by managing21 on augustus 28th, 2006

Het internet is een grote stimulans gebleken voor de postordersector. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het aantal Nederlandse postorderbedrijven de voorbije twee jaar is verdubbeld. De meeste bedrijven hebben nauwelijks of geen personeel. 

De Nederlandse postordersector telt volgens het CBS-onderzoek 3.200 bedrijven. Dat is een verdubbeling tegenover twee jaar geleden. Volgens de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (NTO) ligt het aantal ondernemingen in realiteit nog veel hoger. Daar wordt gewag gemaakt van 10.000 tot 20.000 bedrijven.

De grote groei komt volgens de onderzoekers onder meer vanwege bestaande winkels – zoals supermarkten en reisbureau’s – die steeds actiever worden op het internet. “Daarnaast zijn er de echte nieuwkomers, waaronder veel consumenten die hun eigen webwinkel opzetten,” aldus het persbureau ANP. “Deze groep neemt de toename van postorderbedrijven zonder personeel grotendeels voor zijn rekening.”

De particuliere webwinkels richten zich volgens de onderzoekers vooral op nichemarkten. Het belang van die kleine online winkels wordt ook aangetoond bij de betrekkelijk beperkte omzetgroei binnen de sector. Terwijl het aantal bedrijven op twee jaar tijd verdubbelde, steeg de omzet tijdens diezelfde periode met amper dertig procent tot 3,26 miljard euro.