managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 29th, 2006

De aanleg van enkele pijpleidingen voor het gigantische Russische olie- en gasproject Sakhalin is stilgelegd. De groep die onder aanvoering van oliemaatschappij Shell in Rusland Sakhalin exploiteert, hoopt daarmee aardverschuivingen te kunnen voorkomen. Het gaat om een traject van ongeveer zeven kilometer. Een woordvoerder stelde dat enkele onderaannemers zich niet gehouden hebben aan de technische voorschriften. Er werd wel aan toegevoegd dat de onderbreking van de werkzaamheden het schema van het gehele project niet in de war zou brengen. Shakalin is het grootste olie- en gasproject ter wereld en er werden al 1.410 kilometer pijpleidingen aangelegd. Uiteindelijk moet een lengte van 1.600 kilomter overbrugd worden. 

John Browne, de topman van British Petroleum (BP), heeft van een Amerikaanse rechter het bevel gekregen op onder ede te antwoorden op vragen in verband met een explosie in een raffinaderij in Texas, waarbij in de lente van vorig jaar vijftien mensen het leven verloren. Browne moet schriftelijk antwoorden op vragen van de advocaten van nabestaanden en overlevenden van het ongeval. Naast de vijftien doden, werden ook nog eens 170 andere mensen bij de explosie gewond. Volgens de advocaten is het ongeval een gevolg van flagrante nalatigheid bij British Petroleum. Het bedrijf heeft beslist om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Texaanse rechter. Opgemerkt wordt dat Lord Browne zelf niet bij de zaak betrokken is en dat de locale BP-leiding al met het gerecht meewerkt.

Een Leuvens onderzoeker heeft een aantal parameters opgesteld om het risico op brandgevaar in bossen en savannes te voorspellen aan de de hand van satellietbeelden. De wetenschapper in kwestie, Jan Verbesselt van Geomatics Engineering (KU Leuven), maakt daarbij gebruik van informatie die afkomstig is van de de Europeon Sport Vegetation satellietsensor. Om het brandgevaar te schatten, moet geregeld de verdroogde plantengroei kunnen gemeten worden. Naarmate er immers meer droog en brandbaar materiaal aanwezig is, stijgt het brandgevaar. Die metingen gebeurden tot nu toe op het terrein en via weersvoorspellingen. Beide methodes zijn echter duur en tijdrovend. Het project van Jan Verbesselt zou daar verandering in moeten kunnen brengen.

In de gebieden die juist één jaar geleden getroffen werden door de orkaan Katrina, is het aantal patiënten met psychische problemen sindsdien verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard. Vijftien procent van de overlevenden bleek volgens de onderzoekers vijf tot acht maanden na de ramp met ernstige pychische problemen te kampen te hebben. Het zou in totaal gaan om ongeveer 200.000 inwoners van de staten Alabama, Louisiana en Mississippi. Maar tegelijkertijd blijkt het aantal mensen met zelfmoordplannen afgenomen te zijn, volgens de onderzoekers wellicht omdat Katrina tot een sterk gevoel van onderlinge verbondenheid zou geleid hebben. De Amerikaanse president George W. Bush heeft gezegd dat het herstel van de stad New Orleans, die zwaar getroffen werd door Katrina, nog lang kan duren. In totaal kostte de orkaan aan 1.500 mensen het leven.

Het geslacht van de docent heeft invloed op de prestaties van de leerlingen. Dat stelt de Amerikaanse economoon Thomas Dee. Hij ontdekte dat meisjes in natuurkunde, maatschappijleer en Engels betere scores haalden wanneer ze onderwezen werden door een vrouwelijke leerkracht. Maar een vrouwelijke docent leidde volgens Dee bij jongens tot slechtere resultaten. Met een mannelijke leerkracht zouden de resultaten juist omgekeerd zijn. Het geslacht van de docent zou ook het gedrag van de leerlingen beïnvloeden. Zo zouden jongens met een vrouwelijke leerkracht onrustiger zijn. Meisjes met een mannelijke leerkracht zouden minder vaak recht naar voor kijken, minder vaak vragen stellen en eerder geneigd zijn te zeggen dat ze het vak in de toekomst niet nodig zullen hebben. De stelling van Thomas Dee wordt door een aantal collega’s zwaar in twijfel getrokken.

Het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft bekend gemaakt in zijn afdeling CropScience 1.500 banen te zullen schrappen. De meeste ontslagen zullen in Noord-Amerikaanse vestigingen vallen. De afvloeiingen zijn het gevolg van een herstructurering die moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 300 miljoen euro. De herstructurering van Bayer CropScience-divisie – gespecialiseerd in biotechnologie en landbouwchemicaliën – is volgens de directie nodig omdat de vraag naar bestrijdingsmiddelen te lijden heeft onder de droogte in Europa, Brazilië en Noord-Amerika. Om de kosten te drukken, wil het concern een aantal productielocaties samenvoegen. De reorganisatie moet eind 2009 zijn afgerond. CropScience haalde tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 425 miljoen euro. Dat is een stijging met elf procent tegenover dezelfde periode een jaar geleden. De omzet steeg met 5,8 procent naar 7,1 miljard euro.

Speelgoedproducent Mattel is woest op de Braziliaanse kunstenares Karin Schwarz. Die heeft Mattel-boegbeeld Barbie immers afgebeeld in een suggestieve pose met een andere Barbie-pop. De kunstenares heeft van Mattel 24 uur tijd gekregen om de afbeeldingen van de lesbische Barbies te verwijderen. De speelgoedproducent voert aan dat Barbie een nette dame is en zich er niet blij mee voelt dat ze wordt afgebeeld als iemand die ze niet is. “Ze is 46 jaar oud en zou moeten worden gerespecteerd,” aldus het bedrijf. De kunstenares ziet dat echter anders. “Barbie draagt een bikini, ze laat haar buik zien, heeft grote borsten en zelfs een vriendje,” aldus Karin Schwartz. Ze is dan ook helemaal niet van plan om ook maar iets aan haar expositie ‘Amazing Girls’ te veranderen.

Seksisme doet vrouwen harder werken. Dat stelt de Amerikaanse sociaal psychologe Laura Kray. Ze voert aan dat vrouwen harder hun best doen als ze worden geconfronteerd worden met vooroordelen. Ze willen dan volgens Kray immers het tegendeel bewijzen. Ze merkt dan ook op dat managers vrouwen af en toe een beetje zouden moeten prikkelen. De conclusies zijn afkomstig van een onderzoek dat Kray uitvoerde aan de Haas School of Business (Berkeley). Een discussie over uitspraken van Harvard-docent Larry Summers, die beweert dat mannen slimmer zijn dan vrouwen, zorgde er daarbij voor dat vrouwen tijdens een volgende oefening veel agressiever en mannelijker tewerk gingen. Maar tegelijkertijd bleken de vrouwen volgens Kray plots ook geen oog meer te hebben voor de overeenkomsten tussen de gesprekspartners en hielden ze enkel nog rekening met het eigen doel dat ze wilden bereiken. Managers moeten vrouwen volgens Kray dan ook niet enkel provoceren, maar hen ook wijzen op de kracht van de vrouwelijke kwaliteiten.

De Europese Commissie zal erin slagen om de de Poolse scheepswerven, de geboorteplaats van de vakbond Solidarnosc, te sluiten. Dat stellen Poolse journalisten, erop wijzend dat het vroegere communistisch regime daarin nooit is geslaagd. Een jaar geleden opende de Europese Commissie een formeel onderzoek naar de Poolse overheidssteun aan de scheepswerven. De Poolse regering weigert echter informatie over de financiële toestand van de werven vrij te geven. De Europese Commissie eist dat de Poolse overheid nog deze week een geloofwaardig en leefbaar herstructureringsplan voorlegt voor de drie grote Poolse werven. Indien de Europese Commissie van oordeel is dat de Poolse overheidssteun illegaal is, moet die door de werven terugbetald worden. In de meeste EU-leden zijn de scheepswerven al geherstructureerd.

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord is door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) onder curatele geplaatst. Dat is te wijten aan een negatief vermogen van meer dan 16 miljoen euro dat op een bepaald ogenblik in de boeken stond vermeld. Door de verkoop van zijn topspelers Salomon Kalou aan Chelsea en Dirk Kuijt aan Liverpool kreeg de Rotterdamse club wel 20 miljoen euro binnen. Dat geld mag gedeeltelijk geïnvesteerd worden in de aankoop van nieuwe spelers, maar moet ook besteed worden aan het aanzuiveren van de clubfinanciën. Feyenoord moet ook elk trimester zijn financiële toestand voorleggen aan de Nederlandse Voetbalbond. Bij Feyenoord spelen onder meer de Belgische voetballers Stijn Huysegems, Benji De Ceulaer, Pieter Collen, Timothy Derijck en Philippe Leonard. Feyenoord werd veertien keer Nederlands kampioen en won in 2002 de UEFA Cup.

Meer Nieuws