managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Verkoop smartphones daalt voor vierde kwartaal op rij

Posted by managing21 on november 6th, 2018

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werden wereldwijd 355,2 miljoen smartphones verkocht. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent International Data Corporation (IDC). Daarmee moet voor het vierde kwartaal op rij een achteruitgang worden gemeld. De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung voerde tijdens het derde kwartaal met een marktaandeel van ruim 20 procent de wereldwijde verkopen aan. De Chinese producent Huawei stond op een tweede plaats met een marktaandeel van meer dan 14 procent, gevolgd door Apple met een aandeel van ongeveer 13 procent. De top vijf wordt afgerond door de Chinese groepen Xiaomi en Oppo.

“De terugval moet wellicht in grote mate worden toegeschreven aan een vertraging op de Chinese markt,” zeggen de onderzoekers. “In China moet al voor het zesde kwartaal op rij een daling worden opgetekend. Dat heeft een belangrijke impact op de totale resultaten, want China vertegenwoordigt ongeveer één derde van de wereldwijde verkoop. Mogelijk kan echter volgend jaar opnieuw een heropleving worden verwacht. Op dat ogenblik zullen de fabrikanten immers nieuwe apparaten op de markt brengen met een technologie die compatibel is met het draadloze internet van de vijfde generatie (5G).”

De grootste terugval werd opgetekend bij marktleider Samsung, dat tijdens het derde kwartaal van dit jaar nog 72,2 miljoen smartphones verkocht. Dat betekende een daling met 13,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Huawei kon daarentegen 52 miljoen telefoons verkopen, tegenover 39,1 miljoen exemplaren vorig jaar. De onderzoekers noemen dat succes opmerkelijk, verwijzend naar de negatieve kritieken die de Chinese groep het voorbije jaar heeft gekregen en waardoor Huawei uiteindelijk uit de Amerikaanse krant werd verbannen. Apple verkocht 46,9 miljoen smartphones. Dat betekende een stijging met 200.000 exemplaren tegenover het derde kwartaal vorig jaar.

Xiaomi verkocht 34,3 miljoen telefoons, tegenover 28,3 miljoen exemplaren dezelfde periode vorig jaar.

Lees Verder