managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on december 31st, 2018

China heeft tijdens de eerste drie kwartalen van het voorbije jaar voor 22,28 biljoen yuan of 2,85 biljoen euro handel met het buitenland bedreven. Dat betekende een stijging met 9,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese General Administration of Customs. De export steeg met 6,5 procent tot 11,86 biljoen yuan, terwijl bij de import een toename met 14,1 procent tot 10,42 biljoen yuan werd opgetekend. Het handelsoverschot daalde met 28,3 procent tot 1,44 biljoen yuan. De vooruitgang werd volgens de Chinese autoriteiten gedragen door de snelle groei van privébedrijven en de diversificatie van handelskanalen met meer opkomende economieën.

Luchtvaartmaatschappij HiFly heeft een vlucht van Lissabon in Portugal naar Natal in Brazilië uitgevoerd zonder van wegwerpplastic gebruik te maken. HiFly maakt gewag van een primeur. Gebruik werd gemaakt van bamboe bestek en volledig recycleerbare verpakkingen – Erkki Liikanen, voormalig voorzitter van de Finse centrale bank, is de meest waarschijnlijke kandidaat om Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Dat hebben een aantal economen gezegd in een enquête van de Britse zakenkrant Financial Times – Tijdens de eerste helft van dit jaar werden in Vlaanderen 925.000 uur files geregistreerd. Dat was 12.000 uur meer dan over een periode van twaalf maanden het jaar voordien. Dat is gebleken uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. Volgend jaar wordt opnieuw een stijging verwacht.

De Amerikaanse autobouwer Tesla gaat zijn project met zelfrijdende wagens versnellen. Dat heeft Elon Musk, chief executive van het bedrijf, in een email aan de werknemers van Tesla gemeld. Voor het project werd Pete Bannon, gewezen chipdesigner voor de iPhone, aangetrokken – In de Verenigde Staten heeft meubelretailer Williams-Sanoma een klacht wegens plagiaat neergelegd tegen het ecommerce-bedrijf Amazon. Volgens Williams-Sanoma werden de producten van zijn merk West Elm door het merk Rivet van Amazon grotendeels gekopieerd – In België kent de economische conjunctuur minder pieken en dalen en dan in Nederland. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de economische conjunctuur in beide landen sinds het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw.

De Engelse voetbalclub Everton bouwt in de wijk Bramley Moore op de oevers van Mersey in Liverpool een nieuw stadium. Het complex krijgt een capaciteit van 52.000 bezoekers. Plannen voor een herontwikkeling van het huidige stadion in Goodison Park werden uiteindelijk geschrapt – De Amerikaanse krant New York Times is gestart met het digitaliseren van zijn beeldarchief, waarin ongeveer zes miljoen foto’s zitten opgeslagen. Het beeldmateriaal moet onder meer de basis vormen voor de geschiedkundige reeks Past Tense. Een eerste aflevering ging over Californië – Het bankbedrijf LGT Group wordt voor een periode van vier jaar hoofdsponsor van de World Curling Championships. De overeenkomst gaat van start tijdens het wereldkampioenschap curling voor vrouwen, dat in maart in de Deense stad Silkeborg wordt georganiseerd.

Het International Centre for Investigative Reporting (Icir) is gestart met de training van zestien nieuwsorganisaties om het probleem van desinformatie naar de aanleiding van de verkiezingen in Nigeria, die in februari volgend jaar worden georganiseerd, aan te pakken – Expressbestellingen hebben in China dit jaar 50 miljard pakketten bij consumenten afgeleverd. Over de voorbije drie jaar werd een gemiddelde groei met gemiddeld telkens 10 miljard pakketten opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese State Post Bureau (SPB) – Hotelketen Marriott International heeft dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten elf nieuwe eigendommen met meer dan 2.600 kamers in gebruik genomen. Over vijf jaar wil de groep in de regio meer dan tachtig hotels operationeel hebben.

Actium Development Company heeft een aanvraag ingediend om een historisch kantoorgebouw aan Wallstreet 88 in New York om te bouwen tot een hotel. Het complex werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het hotel zal 181 kamers tellen – Miami Beach is dit jaar de duurste locatie om de nieuwjaarsnacht door te brengen. Dat blijkt uit een rapport van CheapHotels. Gewag wordt gemaakt van een gemiddelde overnachtingsprijs van 281 dollar. Sydney staat op de tweede plaats met 274 dollar – In Saudi-Arabië moet het King Salman Energy park tegen het midden van de jaren dertig een bedrag van 5,87 miljard dollar bijdragen aan het nationale bruto binnenlandse product. Het park, gespreid over 50 vierkante kilometer, moet dan ook 100.000 banen hebben gecreëerd.