managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse luchtvaart houdt niet van Mr. Smith

Posted by managing21 on oktober 7th, 2006

E-mail is een ouderwetse technologie. Dat stelt Guus Wijngaards, docent e-learning aan de hogeschool Inholland, in zijn onderzoek naar de digitale wereld van jongeren. Hij voert aan dat jongeren het internet op een andere manier gebruiken. Voor hen is de digitale wereld de werkelijkheid en daar past e-mail niet meer bij. 

“Jongeren staan op om op het internet open om informatie te delen,” benadrukt Wijngaards in een interview met het Algemeen Dagblad. “Jongeren houden van interactiviteit, ze willen meteen iets bijdragen, hun mening geven. E-mail past daar niet bij. De virtuele wereld is een soort hangplek geworden, waar ze hun eigen identiteit ontwikkelen en positie bepalen.”

Hij stelt dat jongeren met op internet heel goed weten wie ze waar voor kunnen gebruiken. “Jongeren maken – onbewust – met chat en messenger steeds weer een selectie tussen verschillende groepen,” voert hij aan. “Jongeren doen dat tegenwoordig van nature. Ze weten precies bij wie ze moeten zijn voor een wiskundevraag en bij wie ze terecht kunnen met verhalen over hun verliefdheid.”

Volgens Wijngaards hebben die jongeren een geweldige technologische ontwikkeling tot hun beschikking en maken ze daar volop gebruik van. Daarbij verwijst hij onder meer naar de gaminggeneratie, die bestaat uit jongeren beneden de zestien jaar. “Dat zijn kinderen die veel bezig zijn met online spelletjes, messaging, chatten en netwerken,” voert hij aan. “De digitale wereld is voor hen een realiteit. E-mailen vinden ze ouderwets.”