managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 18th, 2019

Het Russische staatsbedrijf Rosatom gaat in Japan helpen met de sanering van de nucleaire site van Fukushima, waar acht jaar geleden een zwaar kernongeval gebeurde. Rosatom had bijna anderhalf geleden aan Japan aangeboden om Fukushima te saneren en andere onveilige kerncentrales in het land te helpen ontmantelen. De ontmanteling van de vernielde reactoren van Fukushima zal verscheidene decennia in beslag nemen. Gerekend wordt op een kostprijs van ongeveer 200 miljard dollar. Op het ogenblik van de ramp had de nucleaire sector een aandeel van 29 procent in de Japanse energieproductie. Tegen eind volgend decennium moet dat zijn afgebouwd tot maximaal 22 procent.

Er zal pas volgend jaar tot een veiling van de radiofrequenties voor het mobiel net van de vijfde generatie (5G) kunnen worden overgegaan. Dat heeft Philippe De Backer, minister van telecom, gemeld. Oorspronkelijk was de veiling voor dit jaar voorzien – Netflix heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 4,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde van 186 miljoen dollar naar 134 miljoen dollar. Gewezen wordt op belangrijke investeringen – De Belgische maalderijgroep Dossche Mills onderhandelt over de overname van Ceres, de Belgische dochter van de Franse groep Moulins Soufflet. Met Ceres, dat aanzienlijke verliezen boekt, wil Dossche Mills vooral zijn capaciteit uitbreiden.

In de Verenigde Staten is Jack Bogle, oprichter van het investeringsfonds Vanquard, overleden. Bogle (89) wordt algemeen beschouwd als de uitvinder van de indexfondsen, die ruim veertig jaar geleden hun opwachting begonnen te maken – De telecomgroep Proximus wil dat zijn externe callcenters een gedeelte van hun diensten aanbieden vanuit landen met lagere lonen. Dat zegt de Bond van Bedienden, Technici en Kaderleden (BBTK). Gevreesd wordt voor 1.500 ontslagen bij de huidige callcenters – In de Verenigde Staten heeft een adviescomité van de Food & Drug Administration (FDA) ingestemd met een commercialisering van Evenity, een middel voor de behandeling van osteoporose dat door UCB werd ontwikkeld. Evenity zou een omzet van 1 miljard euro kunnen opleveren.

Het Japanse bedrijf Hitachi schort de bouw van de nieuwe kerncentrale van Wylfa Newydd in Noord-Wales op. Gewag wordt gemaakt van hoog oplopende bouwkosten en onenigheid met de Britse regering over de financiering van het project. De stopzetting zou Hitachi een afschrijving van 2,4 miljard euro vereisen – Philips wil in de loop van volgend jaar de deuren van zijn fabriek in de Britse stad Glemsford sluiten. De activiteiten worden overgeheveld naar een vestiging van de groep in de Nederlandse stad Drachten. In Glemsford werken vierhonderd personeelsleden – Het Leuvense bedrijf SettleMint mag voor grootbank Standard Chartered een testoplossing met blockchain opzetten om de effectenhandel efficiënter te maken. De test moet aantonen dat de technologie ook in de praktijk haalbaar is.

De Nederlandse vrachtwagenbouwer DAF Trucks gaat de assemblagelijn van zijn cabinefabriek in Westerlo moderniseren. De werken zullen worden uitgevoerd door het industriële concern VDL Groep. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld – Het Indiase bedrijf Drums Food, producent van yoghurt, heeft met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van 22,5 miljoen euro opgehaald. Aan de kapitaaloperatie namen onder meer Verlinvest en Manifesto Ventures, de durfkapitaaldivisie van Danone, deel – De Betcenter Group uit Beringen, gespecialiseerd in sportweddenschappen, neemt zeven gokkantoren van sectorgenoot Tipwin over. Door de operatie is Betcenter inmiddels uitgegroeid tot een groep met achtentachtig gokkantoren, waarvan veertig in franchise.

Zangeres Rihanna heeft plannen om bij de Franse groep Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) een eigen luxelabel te openen. Rihanna zou over de plannen al gesprekken hebben gevoerd met Bernard Arnault, topman van het Franse modeconcern – De Britse modeketen New Look heeft het faillissement aangevraagd voor zijn Belgische divisie, die zes winkels telt. Door de ingreep dreigen ook 110 banen te verdwijnen. New Look wijst erop dat Belgische activiteiten niet voldoende omzet en winst opleverden – American Express heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 40,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 2,7 miljard dollar naar 6,9 miljard dollar. Ook dit jaar wordt op een omzetgroei tussen 8 procent en 10 procent gerekend.