managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Toerisme blijft sneller groeien dat de wereldeconomie

Posted by managing21 on maart 2nd, 2019

De sector van het reizen en het toerisme droeg vorig jaar 8,8 biljoen dollar bij tot de wereldeconomie. Daarbij kon bovendien worden vastgesteld dat de sector voor het achtste jaar op rij een sterkere groei laat optekenen dan het wereldwijde bruto binnenlandse product. Dat staat in een rapport van de World Travel & Tourism Council (WTTC). De onderzoekers berekenden dat reizen en toerisme vorig jaar een groei met 3,9 procent lieten optekenen, tegenover 3,2 procent voor het wereldwijde bruto binnenlandse product.

Het rapport voert verder dan dat de sector wereldwijd aan 319 miljoen mensen een baan aanbiedt. Daarmee hebben reizen en toerisme een aandeel van 10 procent in de totale tewerkstelling. Daarnaast werd aangevoerd dat de sector wereldwijd 10,4 procent van alle economische activiteit vertegenwoordigde. Het toerisme zou de jongste vijf jaar ongeveer 20 procent van alle nieuwe banen hebben aangebracht.

Slechts één economische sector kon vorig jaar een sterkere groei voorleggen dan het toerisme. De productie kon immers een stijging met 4 procent optekenen. Op de derde plaats staat de bouwsector met een groei van 3,4 procent, gevolgd door handel (3,3 procent) en gezondheidszorg (3,1 procent).

Tevens werd opgemerkt dat het aandeel van de ontspanning in de reissector op een jaar met 1 procentpunt tot 78,5 procent is toegenomen. Het aandeel van de zakenreizen daalde van 22,5 procent naar 21,5 procent. Verder bleek dat het aandeel van internationale reizen van 27,3 procent naar 28,8 procent is toegenomen. Het binnenlands toerisme heeft nog een aandeel van 71,2 procent.

In een commentaar zegt Gloria Guevara, chief executive van de World Travel & Tourism Council, dan ook dat de sector het voorbije jaar opnieuw een sterke groei heeft gekend. “Reizen en toerisme konden hun rol als aanjager van economische groei en banencreatie versterken,” betoogt Guevara. “Voor het achtste jaar op rij overtrof onze sector de groei in de bredere wereldeconomie.”

“We noteerden nagenoeg de hoogste groei van alle belangrijke sectoren in de wereld. Dit alles bewijst de macht van de sector als hulpmiddel voor de overheden om welvaart te genereren en tegelijkertijd banen te creëren die onder meer ook vrouwen, jongeren en andere vaak gemarginaliseerde groepen van de samenleving ondersteunen.”

Guevara denkt dat de sector het volgende decennium voor de wereldeconomie 100 miljoen nieuwe banen kan creëren aan de wereldeconomie. “Over tien jaar zullen reizen en toerisme goed zijn voor 421 miljoen banen,” benadrukt ze.

Lees Verder