managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa zakt weg in ranglijst elektrische wagens

Posted by managing21 on maart 10th, 2019

In de Verenigde Staten werden het voorbije jaar meer elektrische wagens verkocht dan in de Europese Unie. Dat moest worden toegeschreven aan een sterke verkoop van elektrische wagens op de Amerikaanse markt. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Transport & Environment.

De onderzoekers wijzen er daarbij op dat Tesla een belangrijke hefboom is gebleken voor de verkoop van elektrische wagens in de Verenigde Staten. Verder benadrukt dat China het voorbije jaar wereldwijd marktleider in de verkoop van elektrische wagens is gebleven.

In China werden het voorbije jaar meer dan één miljoen elektrische wagens verkocht. Achter China hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie echter van plaats gewisseld. Europa was lange tijd de tweede grootste markt, maar is inmiddels naar een derde positie teruggezakt. In de Verenigde Staten werden vorig jaar 361.000 elektrische auto’s verkocht, tegenover 303.000 eenheden in de Europese Unie. De achteruitgang van de Europese markt moet volgens Transport & Environment echter vooral aan de Europese autoconstructeurs worden toegeschreven.
“De Europese autobouwers hebben de verkoop van hun elektrische wagens vertraagd,” zeggen de onderzoekers. “Men verkoos immers te wachten op de strengere emissienormen die de Europese Unie heeft aangekondigd.” Transport & Environment betoogt daarbij dat de constructeurs de lancering van zeven elektrische modellen in Europa hebben uitgesteld. Tevens brachten de fabrikanten het voorbije jaar in Europa ook minder nieuwe auto’s met een elektrische motor op de markt dan het jaar voordien.
“In de Europese Unie beschouwen de autofabrikanten de elektrische auto’s als een noodzakelijk kwaad om zich aan de regelgeving te houden,” betoogt Lucien Mathieu, analist voor Transport & Environment. “Studies hebben uitgewezen dat de Europese autoconstructeurs vorig jaar het aanbod en de verkoop van elektrische wagens hebben onderdrukt. Daarmee hoopten ze hun dieselwagens te kunnen beschermen. Intussen gaat China echter aan een snel tempo vooruit. Zelfs de Verenigde Staten blijken nu de Europese Unie te hebben ingehaald.”
Transport & Environment wijst er daarbij op dat de verkoop in de Verenigde Staten vorig jaar een groei met 120 procent heeft geregistreerd. In de Europese Unie werd over dezelfde periode een stijging met 33 procent genoteerd.
Mathieu wijst er wel op dat de Europese markt voor elektrische wagens op langere termijn nog altijd positieve vooruitzichten heeft.  “De autobouwers bereiden zich momenteel voor op de introductie van de nieuwe emissienormen,” benadrukte hij. “Wanneer die nieuwe regelgeving is geïntroduceerd, zullen zij de verkoop van hun elektrische wagens ongetwijfeld sterk beginnen te stimuleren.”

Lees Verder