managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on maart 26th, 2019

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil dreigt zijn lobby-privilèges bij het Europese Parlement te verliezen. Dat is gezegd nadat het bedrijf niet verscheen op een eerste hoorzitting over de ontkenning van de klimaatverandering. Dat heeft de Britse krant The Guardian gezegd. ExxonMobil zou daarmee na Monsanto de tweede multinational zijn die contacten met Europese parlementsleden wordt ontzegd. Een beslissing zou eind april worden genomen. ExxonMobil zegt door een aantal legale klimaatknelpunten in de Verenigde Staten niet in de mogelijk te zijn geweest de Europese hoorzitting bij te wonen. Het bedrijf ontkent misleidende informatie over de klimaatverandering te hebben verspreid.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van defensie beslist een bedrag van 1 miljard dollar vrij te maken voor de start van een muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens. Het Amerikaans leger mag nu beginnen met de bouw van een muur in de regio’s van Yuma en El Paso – De afvalverwerkingsbedrijven Indaver en Suez gaan in Doel een centrale bouwen die energie opwekt uit de verbranding van houtafval. In het project wordt een bedrag van 100 miljoen euro geïnvesteerd. De centrale moet jaarlijks 180.000 ton houtafval verbranden – Het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers wil zijn internationale activiteiten aan de beurs van Amsterdam noteren. De betrokken divisie heeft belangen in onder meer Tencent, Delivery Hero en Mail.Ru. Een kwart van de aandelen zou naar de beurs worden gebracht.

De Europese Commissie legt Nike een boete van 12,5 miljoen euro op. Volgens Margrethe Vestager, Europese commissaris voor mededinging, verhinderde Nike de vrije Europese verkoop van voetbalmerchandising van een aantal grote Europese voetbalclubs – Pinterest wil in april een notering aan de beurs. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf bij de Securities & Exchange Commission (SEC) heeft ingediend. Verdere details over de beursplannen werden niet meegedeeld. Pinterest telde eind vorig jaar 265 miljoen maandelijkse gebruikers – Het alternatieve taxibedrijf Uber Technologies wil zijn sectorgenoot Careem Networks uit Dubai overnemen. Met de transactie zou een bedrag van 3,1 miljard dollar zijn gemoeid. Careem is actief in meer dan negentig steden in ongeveer vijftien landen.

Fabrikanten van zelfrijdende auto’s mogen hun wagens niet vroegtijdig op de markt brengen. Eerst moet de veiligheid van de technologie zijn gegarandeerd. Dat heeft Hakan Samuelsson, topman van de Zweedse autobouwer Volvo, gezegd -.Het Amerikaanse telecombedrijf Comcast gaat in Philadelphia de eerste esports-arena van de Verenigde Staten bouwen. Het bedrijf trekt voor het project een bedrag van 50 miljoen dollar uit. De arena zou plaats moeten bieden aan 3.500 toeschouwers – China heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus driehonderd toestellen besteld. Het order zou een waarde hebben van ongeveer 30 miljard euro. De bestelling is grotendeels op het type A320 gericht. Daarnaast werden ook tien vliegtuigen van het type A350 besteld.

In Gent is een nieuwe warmtekrachtkoppeling aangesloten op het stadsverwarmingsnet, dat door het bedrijf EDF Luminus wordt uitgebaat. Aan de installatie worden ook een innovatieve warmtepomp en een warmtebatterij gekoppeld. De nieuwe koppeling produceert 4,4 megawatt elektriciteit en 5 megawattuur warmte – Zwitserland en Frankrijk hebben samen een kandidatuur ingediend om de ambachtelijke uurwerken tot immaterieel erfgoed van de Unesco te laten erkennen. Ook de vervaardiging van muziekdozen en mechanische muziek in de regio van Saint-Croix behoren tot de kandidatuur – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft zijn nieuwe videostreamingdienst voorgesteld. Het nieuwe platform Apple TV+ zal in de herfst worden gelanceerd. De dienst zal in meer dan honderd landen beschikbaar zijn.

De Duitse chemiegroep Bayer heeft samen met zijn partner Janssen Pharmaceuticals in de Verenigde Staten een schikking van 775 miljoen dollar gesloten rond hun bloedverdunningsmiddel Xarelto. Het middel zou bij een aantal patiënten mogelijk interne bloedingen hebben veroorzaakt – Een groep investeerders rond Apax Partners neemt voor 3,4 miljard dollar het Britse bedrijf Inmarsat, gespecialiseerd in satellietcommunicatie, over. Naast Apax bestaat het consortium uit investeringsmaatschappij Warburg Pincus en twee Canadese pensioenfondsen – De topmanagers van de bedrijven uit de Duitse sterindex Dax hebben hun verloning vorig jaar zien stijgen tot gemiddeld 7,5 miljoen euro. Dat is een toename met 3,6 procent tot een nieuw recordniveau. Dat blijkt uit cijfers van consulent HKP Group.