managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Britse studenten houden niet van wetenschappen

Posted by managing21 on november 7th, 2006

De positieve wetenschappen slagen er in Groot-Brittannië steeds minder in om studenten aan te trekken. Britse jongeren zijn eerder geïnteresseerd in wetenschappen zoals media of psychologie. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Hogerhuis. Vooral fysica kampt volgens de onderzoekers met een opvallend gebrek aan belangstelling. Er wordt aangedrongen op een herziening van het onderwijssysteem. 

Volgens het rapport is de interesse in positieve wetenschappen al een decennium aan het afnemen. De onderzoekers wijten dit gedeeltelijk aan een modetrend, maar ook aan een onterechte vrees voor gezondheid en veiligheid, slechte onderwijsmethodes en een gebrek aan wetenschapsdocenten. De Britse regering kreeg een veeg uit de pan omdat die er niet in geslaagd is om de beloofde 200 miljoen pond te investeren in wetenschappelijke schoollaboratoria.

Maar de onderzoekers wijzen er ook op dat de onderwijssector zelf ook medeverantwoordelijkheid draagt. Studenten zouden immers aangemoedigd worden om de gemakkelijker menswetenschappen te kiezen uit angst dat anders het slaagpercentage drastisch zou dalen, waardoor het imago van de school geraakt dreigt te worden. Het Britse Hogerhuis dringt aan op een herziening van het onderwijssysteem, dat het voor studenten minder makkelijk zou maken om in een vroeg stadium de positieve wetenschappen te laten vallen.