managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amazon werkt met webruimte à la carte

Posted by managing21 on november 9th, 2006

Amazon.com gaat bedrijven webruimte op maat aanbieden. Dat heeft Amazon-topman Jeff Bezos bekend gemaakt op de Web 2.0 Summit in San Francisco. Daardoor zouden die bedrijven zich volgens Bezos in de toekomst geen zorgen meer hoeven te maken over hun computerinfrastructuur, maar zich helemaal toeleggen op hun kernactiviteiten. 

“Jeff Bezos stelde dat Amazon.com de voorbije elf jaar heel wat technologische kennis heeft opgedaan in de online retail en die nu ter beschikking wil stellen van andere spelers,” schrijft The San Francisco Chronicle. “Bezos voerde daarbij aan dat Amazon heel efficiënt moet zijn bij de prijsvorming op de website en met die instelling ook zijn infrastructuur beheert.”

Bezos verwees daarbij naar de Elastic Compute Cloud van Amazon, waarbij het bedrijf zijn servers ter beschikking stelt van ondernemingen die extra computerruimte nodig hebben. De service wordt nog uitgetest, maar geeft geïnteresseerden om hun capaciteit continue aan te passen aan de behoefte. Eerder al bood Amazon ook flexibele online opslag aan.

De Amazon-topman vertelde verrast te zijn door de grote interesse voor deze services. Analisten vrezen echter dat deze diensten nooit winstgevend zullen worden en het bedrijf zullen afleiden van zijn kernactiviteiten. Maar Bezos zegt dat het voor een bedrijf wel zinvol is om zijn infrastructuur, waarin zwaar is geïnvesteerd en niet altijd op volle capaciteit wordt gebruikt, ter beschikking te stellen.

De grootste kost van dergelijke infrastructuur is volgens Bezos niet het energieverbruik of de servers of de mensen die deze centra moeten onderhouden, maar wel het gebrek aan gebruik.