managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Herrie rond ‘A Whiter Shade of Pale’

Posted by managing21 on november 13th, 2006

In Londen is een proces begonnen tegen Gary Brooker en Keith Reid, de twee centrale figuren van de Britse rockgroep Procol Harum. Hun tegenstander is Matthew Fisher, de gewezen keyboard-speler van de groep. Fisher beweert meegeschreven te hebben aan de hit ‘A Whiter Shade of Pale’ en eist auteursrechten.

 

Gary Brooker en Keith Reid zeggen de song in 1967 geschreven te hebben, toen Matthew Fisher nog niet bij de groep zat. “Hij kan dan ook niet meegeschreven hebben aan het nummer,” aldus Brooker. “Fisher heeft veertig jaar bij de groep gezeten en het is shockerend dat hij nu beweert mede-auteur van de song te zijn. Iedereen zal er het zijne van denken.”

‘A Whiter Shade of Pale’ was een groot succes en wordt als één van de toonaangevende nummers van de jaren zestig beschouwd. Het nummer werd in 1967 door de BBC verkozen tot beste rocknummer van het jaar. Bovendien zorgde de song ervoor, samen met ‘Nights in White Satin’ van The Moody Blues, dat platenmaatschappij Deram het imago kreeg van het allereerste progressieve rocklabel.