managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chip zoekt naar leven op Mars

Posted by managing21 on juni 13th, 2006

ExoMars, de volgende Europese missie naar de planeet Mars in 2011, gaat met een chip op zoek naar teken van leven op de Rode Planeet. De ‘Life Marker Chip’ zal bodemstalen van de planeet onderzoeken naar molecules die geassocieerd kunnen worden met organisch leven.

Inmiddels heeft het consortium dat de chip ontwikkeld een voorschot gekregen van 0,7 miljoen euro om het systeem te ontwerpen en aan te tonen dat het instrument klein en licht genoeg kan gemaakt worden om een half miljard kilometer naar Mars gevlogen te kunnen worden.

Het voorschot vormt een onderdeel van 2,5 miljoen euro onderzoeksgelden die de Britse Particle Physics and Astronomy Research Council (PPARC) heeft toegekend om Britse onderzoekers instrumenten en technologieën te ontwikkelen voor de ExoMars-missie. De missie van het European Space Agency werd in december vorig jaar goedgekeurd en zal ongeveer 600 miljoen euro kosten.

Vermoed wordt dat het twintig maanden zal duren vooraleer het LMC-prototype op punt gesteld zal zijn. “De chip zal misschien geen definitief bewijs kunnen leveren voor het bestaan van microben op Mars, maar wel aanwijzigen geven voor hun mogelijke aanwezigheid,” aldus de Britse omroep BBC. “Indien het leven op Mars een scheikundige basis heeft die gelijkt op die van de aarde, zal dat kunnen opgemerkt worden.”

Groot-Brittannië is na Italië de grootste investeerder in ExoMars. Centraal staat daarbij het Britse ruimtevaartbedrijf Astrium, dat ook al de Marsjeep ‘Bridget’ heeft ontwikkeld. De jeep werd inmiddels al uitgetest in de omgeving van de Teide-vulkaan op Tenerife.