managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on april 16th, 2019

Google opent in Ghana een centrum voor artificiële intelligentie. Het nieuwe centrum moet onder meer oplossingen voor gezondheid, onderwijs en landbouw leveren. Onder meer wordt gedacht aan de diagnose van bepaalde plantenziektes. Ghana krijgt daarmee het eerste centrum voor kunstmatige intelligentie op het Afrikaanse continent. Het concern heeft al gelijkaardige centra in onder meer Tokio, Zürich, New York en Parijs. Het nieuwe centrum wordt geleid door de Senegalees Moustapha Cisse. Hij wil streven naar een samenwerking met lokale universiteiten en startups. Cisse merkt op dat Afrika veel uitdagingen kent waarop artificiële intelligente een efficiënt antwoord kan bieden.

De Zwitserse Baloise Group neemt de Belgische verzekeraar Fidea over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 480 miljoen euro. Fidea was door zijn Chinese eigenaar Anbang te koop gezet. De 370 medewerkers van Fidea stappen mee over naar Baloise – De Belgische zinkproducent Nyrstar komt voor 98 procent in handen van grootaandeelhouder Trafigura. De operatie moet de schuldenlast van Nyrstar helpen oplossen. Trafigura had al een belang van 24 procent in Nyrstar. Het belang van de andere aandeelhouders wordt herleid tot 2 procent – Duitsland en België zien geen problemen in een samenwerking met de Chinese telecomgroep Huawei. Er zijn volgens beide landen geen aanwijzingen dat Huawei zich aan spionage schuldig zou maken. Die betichting was afkomstig van de Verenigde Staten.

De Italiaans-Nederlandse groep Perfetti Van Melle start een onderzoek naar een aanval op zijn werknemers in Bangladesh. De werknemers zouden zijn geviseerd nadat ze een vakbond hadden opgericht. Van Melle produceert merken zoals Mentos, Alpenliebe en Chupa Chups – De productieniveaus van autobouwer Tesla worden beperkt door de leveringen van batterijen door zijn Gigafactory. De fabriek levert voor 24 gigawattuur batterijen per dag. Het voorziene productieniveau vereist echter 35 gigawattuur per dag. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd – In Duitsland is Martin Winterkorn, voormalig topman van autobouwer Volkswagen, door de openbaar aanklager beticht van ernstige fraude en concurrentievervalising. Naast Winterkorn (71) worden nog vier andere voormalige topkaders van Volkswagen aangeklaagd.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 8,8 miljard dollar, tegenover 10 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 2,7 miljard dollar terug tot 2,2 miljard dollar – De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 18,6 miljard dollar. Dat was een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 4,62 miljard dollar naar 4,71 miljard dollar. Vooral de investeringsbank kende een sterke groei –  De Italiaanse bank UniCredit heeft in de Verenigde Staten met de autoriteiten een schikking van 1,3 miljard dollar gesloten. Daarmee vermijdt UniCredit een vervolging wegens inbreuken op het handelsembargo tegen Iran acht jaar geleden.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft nog 21 miljoen euro ontvangen van de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda. Het geld maakt deel uit van een schadevergoeding voor defecten aan de Fyra-treinen van AnsaldoBreda. Eerder was al 125 miljoen euro betaald – Bij het telecombedrijf Proximus hebben de vakbonden een aantal alternatieven voorgesteld voor de herstructurering die de directie wil doorvoeren. Onder meer denken de vakbonden aan een verhuur of verkoop van leegstaande gebouwen. Ook een beperking van het aantal bestuurders wordt gevraagd – Amazon wil een muziekdienst beginnen die wordt gefinancierd met advertentiegelden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het magazine Billboard gemeld. Met de gratis muziek zou onder meer de populariteit van de Amazon Echo moeten worden opgedreven.

De Franse mediagroep Vivendi heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,46 miljard euro. Dat is een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan muziekdivisie Universal, waar de omzet met 18,8 procent steeg tot 1,5 miljard euro – België heeft het voorbije jaar 1,2 miljard euro betaald voor de invoer van elektriciteit. Dat betekende een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Invoer dekte vorig jaar 22 procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik – De Chinese smartphoneproducent Xiaomi heeft aan zijn topman Lei Jun een bonus van 854 miljoen euro toegekend. Daarmee wordt de man beloond voor de prestaties die hij de voorbije jaren heeft geleverd. Hij ontvangt ook een pakket aandelenopties van 13,4 miljoen euro.