managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Roemeens dorp is boos op Borat

Posted by managing21 on november 15th, 2006

Niet alleen de Kazakken en een aantal Amerikanen zijn boos op acteur Sacha Baron Cohen. Ook de zigeuners van het Roemeense dorpje Glod voelen zich vernederd en bedrogen door de makers van de sensationele Borat-film, die op dit ogenblik in de Verenigde Staten de bioskoopzalen doet vollopen.

Voor de opnames in het zogenaamd Kazaks geboortedorp van Borat, gingen de makers van ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’ in werkelijkheid naar het Roemeense dorpje Glod, ongeveer 130 kilometer ten noorden van Boekarest. De dorpsbewoners zeggen nu dat ze zich door de film vernederd voelen en er van hun armoede misbruik is gemaakt.

De Borat-film heeft in de Verenigde Staten op amper twee weken tijd 67 miljoen dollar in de kassa gebracht. Nicolae Staicu, de leider van de Glod-zigeuners, maakte bekend juridische stappen te zullen nemen tegen Cohen en Borat-verdeler 20th Century Fox. Hij zegt dat de locale figuranten in de film amper 3,3 tot 5,5 dollar hebben gekregen. “Men liet ons denken dat er een documentaire gemaakt zou worden en heeft geweigerd filmcontracten te ondertekenen,” aldus Staicu.

Volgens de Roma-leider hebben slechts vijf inwoners van Glod een echte job. Ze werken in een sanatorium en een steengroeve. De rest van de bevolking weeft maanden, teelt appelen en peren, verzamelt paddestoelen en hebben enkele magere kippen. De meeste huizen hebben ook geen gasverwarming. “Men heeft misbruik gemaakt van deze armoede,” vertelde Staicu aan het persbureau Associated Press.

Volgens de filmmaatschappij kreeg de locale bevolking ongeveer 6 dollar per dag. “Dat is het dubbele wat in Roemenie voor tijdelijke klussen wordt betaald,” aldus een woordvoerder. “Bovendien schonken Fox en Cohen elk een bedrag van 5.000 dollar aan het dorp, plus een locatievergoeding. Daarnaast kreeg het dorp ook computers en school- en kantoorbenodigdheden.”

Bovendien was het volgens de woordvoerder ook van bij het begin duidelijk dat de opnamen zouden gebruikt worden voor een humoristische film. “De locale bevolking volgde de opnames en lachten met de grappen die opgevoerd werden,” voerde hij aan.