managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 3rd, 2019

Thailand en Cambodja hebben een historische spoorlijn heropend. De trein tussen Aranyaprathet in Thailand en Poipet in Cambodja werd bijna tachtig jaar geleden voor de eerste keer ingelegd. Vijfenveertig jaar geleden werd de dienst echter stopgezet nadat de spoorlijn tijdens de Cambodjaanse burgeroorlog zwaar was beschadigd. Beide landen tekenden vier jaar geleden een handelsakkoord dat tegen het einde van dit decennium voor 15 miljard dollar bilaterale handel moest genereren. Vorig jaar zou die handel een niveau van 7,7 miljard dollar hebben bereikt. Dat betekende een stijging met 35 procent tegenover het jaar voordien. Beide landen hebben een verleden van territoriale ruzies achter de rug.

Het Spaanse voedingsbedrijf GB Foods neemt Continental Foods, het moederbedrijf van onder meer Devos Lemmens, over van investeerder CVC Capital Partners. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 900 miljoen euro zijn gemoeid. GB Foods behoort tot de groep Agrolimen – Frankrijk en Duitsland hebben een akkoord ondertekend voor de bouw van een batterijfabriek. Voor het project zou een budget tot 1,2 miljard euro zijn voorzien. Het project moet Europa helpen de concurrentie van batterijen uit de Verenigde Staten en China af te weren – In Rusland zal alle internetverkeer in de toekomst over servers op Russisch grondgebied moeten gaan. Daarover heeft de Russische president Vladimir Poetin een nieuwe wet afgekondigd. De maatregel moet Rusland toelaten desnoods zijn internet van de rest van de wereld af te sluiten.

Het Franse modehuis Sonia Rykiel is door de rechtbank onder curatele geplaatst. Het bedrijf worstelt al geruime tijd met tegenvallende resultaten. Sonia Rykiel is sinds zeven jaar in handen van de Chinese groep First Heritage Brands. Het Franse modehuis kan nu op zoek naar een potentiële koper – Het farmabedrijf Biocartis heeft met de uitgifte van converteerbare obligaties een bedrag van 150 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil de bijkomende middelen aanwenden om zijn groei verder te ondersteunen. Onder meer in de Verenigde Staten wordt een versnelling gepland – Telecomoperator Telenet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 626,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 38 procent op tot 151,9 miljoen euro.

Het Canadese concern Bombardier gaat al zijn luchtvaartactiviteiten in een nieuwe divisie samenvoegen. Daarvoor zullen de productielocaties van Bombardier Aerostructures in Noord-Ierland en Marokko worden afgestoten. De ingreep moet de kosten verlagen – De Britse groep Watches of Switzerland overweegt een introductie op de beurs van Londen. Hoofdaandeelhouder Apollo Global Management wil zijn belang in het bedrijf verlagen. Apollo zou wel een meerderheidsbelang in de uurwerkverkoper willen vasthouden –  De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 11,2 miljard euro baten geboekt. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met ruim 22 procent op tot 1,9 miljard euro. De groep merkte vooral positieve cijfers bij zijn zakenbank en internationale services.

De Amerikaanse autobouwer Tesla, constructeur van elektrische wagens, wil met de uitgifte van aandelen en obligaties een bedrag van 2 miljard dollar ophalen. Het geld zal onder meer worden gebruikt voor de bouw van een elektrische vrachtwagen en een Chinese batterijfabriek – De Duitse modegroep Hugo Boss heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 664 miljoen euro. Dat was een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst liep met 22 procent op tot 55 miljoen euro. Hugo Boss kende vooral in China een sterke verkoop – Het industriële concern 3M neemt het bedrijf Acelity, gespecialiseerd in wondverzorging, over van een groep investeerders. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,7 miljard dollar. Acelity moet de medisch-technologische divisie van 3M verder versterken.

Het energieconcern Shell boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 83,74 miljard dollar. Dat was een daling met 6,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 5,4 miljard dollar naar 5,3 miljard dollar. De gemiddelde productie daalde met 2 procent tot 3,75 miljoen vaten per dag – Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 60 miljard euro. Dat was een stijging met 3,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 4,2 miljard euro naar 3,9 miljard euro – Webwinkel Zalando heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,38 miljard euro. Dat was een stijging met 15,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst liep met 0,4 miljoen euro op tot 6,4 miljoen euro.