managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Reddingsplan voor Angkor Vat

Posted by managing21 on november 21st, 2006

Het snel groeiende toerisme dreigt de fundamenten van het beroemde Cambodiaanse erfgoed van Angkor Vat letterlijk te ondermijnen. Dat heeft vooral te maken met het oppompen van grondwater om de hotels en toeristische industrie van water te voorzien. Een Japans initiatief onderzoekt nu hoe het probleem kan opgelost worden. 

Toerisme is één van de grote pijlers van de Cambodjaanse economie, waar één derde van de 14 miljoen inwoners amper een halve dollar per dag verdient. Het land kreeg vorig jaar ook 14 miljoen toeristen over de vloer en de helft daarvan bezocht de Angkor-monumenten, de architecturale getuigen van het Khmer-rijk uit de negende tot de vijftiende eeuw.

Het aantal toeristen kende vorig jaar een groei met 34,7 procent. Dat heeft de stad Siem Reap, waar de historische site zich bevindt, omgevormd tot een moderne stad met luxueuze hotels, winkelcentra en straten vol druk verkeer en reclames. Een aantal oude gebouwen werden afgebroken om plaats te maken voor toeristische overnachtingsmogelijkheden.

“De eeuwenoude identiteit van Siem Reap is nagenoeg verdwenen,” vertelt Teruo Jinnai, Cambodjaans directeur van de Unesco, aan het persbureau Associated Press. “Het is droevig om te moeten zien hoe overal restaurants, massagesalons en hotels oprijzen.” Ook volgens de Wereldbank legt de enorme groei een zware druk op de infrastructuur. Energie, water, rioolwater en afval vormen er steeds belangrijker problemen.

Hotels zijn in Cambodja niet wettelijk verplicht om hun afvalwater te behandelen, hoewel de grootste wel eigen verwerkingsinstallatie hebben. Maar de kleinere overnachtingsgelegenheden storten hun afvalwater rechtstreeks in de rivier, die dan ook zwaar vervuild is. Inmiddels wordt de bacterie E.coli steeds in de locale bronnen aangetroffen.

Even bedreigend is het oppompen van het grondwater. Dat wordt door de hotels vanop 70 tot 80 meter diepte opgepompt, wat eventueel zou kunnen leiden tot zware inzakkingen van de ondergrond. Eén van de Angkor-tempels is nu al aan het verzakken. Daarom heeft de Japanse regering een ontwikkelingsplan opgesteld voor Siem Reap, zodat er beter omgegaan kan worden met het groeiende toerisme.

Het plan van het Japanse International Cooperation Agency stelt voor om het grondwater op te pompen uit Phnom Kraom, een heuvel bij een meer ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad. De Cambodjaanse overheid heeft gezegd het Japanse plan te willen uitvoeren, maar wil van Siem Reap ook een centrum maken voor vliegverbindingen naar de Cambodjaanse stranden en het ecotoerisme in de jungle. Daardoor zou de toeristische druk meer verspreid kunnen worden.