managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerika sluit DC10-tijdperk af

Posted by managing21 on november 22nd, 2006

In de Verenigde Staten wordt begin volgend jaar het DC10-tijdperk definitief afgesloten. Op 8 januari voert Northwest Airlines immers zijn laatste binnenlandse passagiersvlucht uit met het befaamde type van vliegtuigbouwer McDonnell Douglas. In totaal werden bijna 450 exemplaren van de DC10 gebouwd. Verwacht wordt dat het toestel nog twintig jaar als vrachtvliegtuig zal ingezet worden. 

Northwest Airlines is nog de enige Amerikaanse maatschappij die DC10-toestellen inzet voor het passagiersvervoer. Op 29 oktober werd de laatste internationale vlucht met het driemotorig toestel uitgevoerd. Northwest Airlines stapt over op de Airbus A330. Daarmee komt een einde aan een periode die meer dan drie decennia heeft geduurd.

De DC10 kwam samen op de markt met de L-1011 TriStar van Lockheed en de Boeing 747. “De drie grote toestellen boden de passagiers een veel groter comfort aan en stimuleerden de internationale luchtvaart omdat ze langere afstanden konden afleggen dan hun voorgangers,” aldus de krant USA Today. “De Boeing 747 trok de meeste aandacht, maar in sommige opzichten was de DC10 meer geschikt voor de hoogdagen van de burgerluchtvaart.”

De DC10 kwam in augustus 1971 op de markt en kon ongeveer 250 passagiers vervoeren. De Boeing 747 was voorzien voor 370 passagiers, maar was daarmee alleen maar geschikt voor de grote bestemmingen. “Door die beperktere capaciteit heeft de DC10 veel meer markten kunnen bereiken dan de Boeing 747,” vertelde Bob van der Linden, luchtvaartexpert van het Smithsonian National Air and Space Museum,

De jaren zeventig vormden een donkere periode voor de DC10. Bij zes crashes vielen toen 948 doden. In heel zijn geschiedenis werden vijftien crashes opgetekend, met in totaal 1.430 doden. Een aantal van die eerste ongevallen deden twijfels rijzen over het ontwerp van het vliegtuig. In maart 1974 stortte een toestel van Turkish Airlines bij het opstijgen van Parijs neer. De oorzaak bleek een weggeblazen cargodeur te zijn.

Twee jaar eerder had de piloot van American Airlines zijn DC10 wel veilig aan de grond kunnen zetten nadat eenzelfde fout zich had voorgedaan. Daarop werd het ontwerp van de DC10 aangepast, maar het Turkse toestel was niet aangepast. In mei 1979 verloor een DC10-toestel van American Airlines bij het opstijgen van O’Hare in Chicago zijn linkermotor. Bij de crash kwamen 273 mensen om het leven.

Dat ongeval zou te wijten zijn geweest aan de manier waarop American Airlines de motoren van zijn vliegtuigen verving. De Federal Aviation Administration hield alle Amerikaanse DC10-toestellen voor een periode van 37 dagen aan de grond. Daardoor werd twaalf procent van de Amerikaanse passagiersvloot op non-actief gezet. Een aantal vliegtuigmaatschappijen dreigden daardoor in zware financiele problemen te komen.

Ook werd gevreesd dat geen enkele passagier nog met een DC10 zou willen vliegen. Maar die vrees bleek ongegrond. “Eens het veiligheidsprobleem was opgelast, begon het toestel aan een succesrijke loopbaan, ondanks een beroemde en gefilmde crash in juli 1989 in Sioux City,” stipt USA Today aan. “Van de 296 passagiers overleefden er 111 de crash. Dat er nog passagiers het toestel levend konden verlaten, werd geweten aan het heldhaftig gedrag van de bemanning, maar ook aan de robuustheid van het toestel.”

In totaal werden bij McDonnell Douglas 446 DC10-toestellen gebouwd. Daarvan zijn er nog meer dan 170 in gebruik, meestal als vrachtvliegtuig. Insiders verwachten dat het toestel nog twintig jaar lang ingezet zal worden.