managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sportbonden ageren tegen gratis online wedstrijden

Posted by managing21 on november 29th, 2006

Een aantal sportorganisaties zoals de Engelse Premier League, de Uefa en Cricket Australia ondernemen stappen om illegale uitzendingen van hun wedstrijden op het internet te verbieden. Dat meldt de Britse omroep BBC. De gratis kanalen komen meestal van Chinese sportsites. Ze werken daarbij volgens een p2p-systeem en kunnen overal in de wereld gratis worden bekeken.

“Bijna alle wedstrijden van de Engelse Premier League zijn op het internet gratis en live te volgen,” stipt de BBC aan. “Dat geldt ook voor andere voetbalcompetities en andere sporten.” Om die praktijken te stoppen hebben een aantal sportorganisaties het bedrijf NetResult ingeschakeld om op het internet te speuren naar niet-geautoriseerde sportverslaggeving.”

Een aantal websites bieden rechtstreekse links aan tot elke wedstrijden en vragen van de gebruiker alleen een gratis p2p-programma te downloaden. “We boeken goede successen bij het blokkeren van uitzendingen vanop Chinese websites, maar het blijft een doorlopende uitdaging,” aldus een woordvoerder van NetResult tegen de Britse omroep. “Het is een strijd van lange duur.”

Wanneer een website wordt geblokkeerd, duiken er volgens NetResult de volgende dag tien nieuwe op om het aanbod over te nemen. Vele voetbalwedstrijden uit de Engelse eerste klasse worden niet op televisie getoond omdat dit het stadionbezoek zou kunnen doen afnemen. “Maar die wedstrijden zijn meestal wel beschikbaar op p2p-diensten,” stipt NetResult nog aan.

Een aantal betrapte websites kon inmiddels al worden geblokkeerd wegens overtreding op de intellectuele eigendomsrechten. Op dit ogenblik zijn er nog geen live wedstrijden van de Engelse eerste klasse legaal online beschikbaar, maar vanaf volgend seizoen hebben Sky en Setanta Sports tot 2010 het recht om de wedstrijden online rechtstreeks uit te zenden.