managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse acteurs moeten loon inleveren

Posted by managing21 on december 5th, 2006

De Amerikaanse filmstudio’s zijn willen de kosten van hun speelfilms drastisch inperken. De voorbije tien jaar zijn de filmbudgetten nagenoeg verdubbeld tot 96,2 miljoen dollar, maar door de problemen waarmee de sector sinds enkele tijd wordt geconfronteerd, zoals piraterij, nieuwe media en de gestegen productiekosten, voelen de filmstudio’s zich verplicht in te grijpen.

Dat gaat volgens het Algemeen Dagblad in de eerste plaats ten koste van de acteurs, die salarissen tot 20 miljoen dollar per film eisten. Russell Crowe werd omwille van zijn hoge looneisen door 20th Century Fox inmiddels al uit een film van regisseur Baz Luhrmann geweerd en vervangen door Hugh Jackman. Die stelde dat de filmmaatschappijen door de hoge kosten minder risico’s zullen nemen en dan ook minder snel geneigd zullen zijn om meer gedurfde verhalen te verfilmen

Begin volgend jaar staan tussen de filmstudio’s en de acteursvakbond onderhandelingen op het programma. Verwacht wordt dat er een hevige strijd zal geleverd worden, die eventueel tot een staking zou kunnen leiden, zoals dat tien jaar geleden ook al eens bijna het geval was. De sector zou door piraterij inmiddels anderhalf miljard dollar verliezen en enkele producties werden al geschrapt omdat de acteurs geen toegevingen wilden doen. Ook een filmversie van de televisieserie Dallas zou inmiddels voorlopig weer in de schuif zijn opgeborgen.