managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Recordverkopen in Oost-Europese winkels

Posted by managing21 on december 6th, 2006

Dankzij de groeiende economie beleven Oost-Europese winkeliers echt recordverkopen. Dat stelt het Europees statistisch bureau Eurostat In West-Europa kent men daarentegen een dalende tendens. De opmerkelijke stijging in Oost-Europa wordt geweten aan de toetreding van die landen in 2004 tot de Europese Unie.

Eurostat berekende dat de winkelverkopen in Letland het voorbije jaar met 26 procent zijn gestegen. In Estland bedraagt de stijging 18 procent en Poolse winkels zagen hun omzet met 9 procent stijgen. Dat is een groot verschil met de evolutie in West-Europa. De Duitse winkelomzet daalde het voorbije jaar met bijna één procent.

In Belgie werd zelfs een afname van meer dan twee procent opgetekend. De cijfers van de winkelomzet loopt volgens Eurostat parrallel met het verschil in economische groei tussen West-Europa en de Oost-Europese landen. Volgens Eurostat kenden de winkelverkopen in de Europese Unie gemiddeld een groei met 2,2 procent.