managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Boeing ontwerpt efficientste zonnecel

Posted by managing21 on december 8th, 2006

Een afdeling van het luchtvaartconcern Boeing heeft een zonnecel ontworpen die een efficientie haalt van meer dan veertig procent. Dat meldt het magazine I&T Weekly. Daarmee verpulvert de nieuwe technologie volgens het magazine het vorige record op het gebied van energie-omzetting. De technologie zal onder meer worden gebruikt in ruimtesatellieten.

“De nieuwe cellen gebruiken speciaal ontworpen semiconductoren-materiaal dat de efficientie verbetert en het ontwerp vereenvoudigt,” aldus I&T Weekly. “Boeing onderzoekt nu hoe de productiekosten kunnen verlaagd worden en de fabricage kan opgedreven worden. Omdat ze op de bestaande infrastructuur kunnen geproduceerd worden, kan er snel op hoge volumes gedraaid worden.”

Het National Renewable Energy Laboratory van het Amerikaanse ministerie van energie heeft de efficientie van de zonnecel getest. Op dit ogenblik loopt er een proefproject in een Australisch woestijngebied. Binnenkort zullen nog tests op grotere schaal worden opgestart. De zonnecellen zullen ook worden gebruikt in de volgende generatie van satellieten.