managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bloggen bijna over hoogtepunt heen

Posted by managing21 on december 14th, 2006

Het bloggen zal volgend jaar zijn hoogtepunt bereiken en daarna afvlakken. Dat blijkt uit een prognose van het onderzoeksbureau Gartner. Daarbij wordt gesteld dat volgend jaar honderd miljoen blogs actief zullen zijn. Inmiddels zouden al tweehonderd miljoen mensen met het bloggen zijn gestopt. Verder voorspelt Gartner onder meer dat volgend jaar driekwart van de bedrijfsnetwerken zullen besmet zijn met malware.

De reden voor de stagnerende populariteit van de weblogs hoeft volgens Gartner niet ver gezocht te worden. “Iedereen die geinteresseerd is in het maken van weblogs, heeft dan inmiddels al gedaan,” aldus het rapport. “Een aantal enthousiastelingen gaan daar mee door, maar een hele groep anderen is daar alweer mee gestopt of zal dat op korte termijn doen.”

Gartner-zegsman Daryl Plummer stelde daarbij dat het fenomeen van een afvlakkende populariteit ook op andere vlakken heel courant is. “Maar het komt altijd als een verrassing over wanneer het een product betreft dat op korte tijd een bijzonder snelle opkomst heeft gekend,” voert hij aan tegenover het persbureau Reuters.

De voorbije maand werden er volgens Technorati elke dag meer dan honderdduizend blogs gecreeerd. In totaal telde Technorati 57 miljoen blogs, waarvan er 55 procent actief zouden zijn en minstens één keer in de drie maanden werden ververst.

Gartner voorspelde onder meer ook nog dat Vista het laatste grote Windows-project zal zijn en dat de kostprijs van computers tegen het einde van dit decennium zal gehalveerd zijn. Op dat ogenblik zou ook zestig procent van de wereldwijde gsm-bevolking via het internet kunnen gevolgd worden. Daarnaast stelde Gartner ook nog dat eind volgend jaar driekwart van de bedrijven met een geinfecteerd computernetwerk zouden te maken hebben.